Фирма ELF са един от лидерите в производството и доставката на автомобилни масла, трансмисионни и спирачни течности. Тяхното портфолио обхваща както стандартни автомобили, спортни и състезателни коли, така и тежкотоварни транспортни средства. Те са надежден партньор, когато имате нужда от масла, консумативи, дори на авточасти и други елементи за големи състезателни серии и събития като World Series от Renault и рали Дакар. Могат да се похвалят, че създават моторни масла с технология, разработена и тествана в реални условия директно на пистата. А броят на партньорствата с различни производители на леки коли е многоброен, като допълва изследванията и успешното развитие през годините.

Френските моторни масла от производителя са разделени в три големи групи.

Премиум моторни масла

Премиум продуктите имат най-пълните технически качества, международни спецификации и одобрения от производители на автомобили. Те са от серията ELF SOLARIS, които са от последно поколение синтетични смазочни технологии с ниско съдържание пепел, фосфор и сяра „ниска SAPS“, особено удачни за превозни средства, снабдени с филтър за твърди частици (DPF). ELF EXCELLIUM пък са технологично съвършенство със 100% синтетична технология. ELF EVOLUTION са разработено в партньорство с RENAULT и отново са 100% синтетични моторни масла.

Стандартни автомобилни масла

Стандартната гама за масови автомобили се състои от синтетични базисни масла от серията ELF COMPETITION и ELF PRESTIGRADE, изработени на базата на минерални масла. Те са гаранция за качество и надеждност.

Двигателните масла от серията ELF SPORTI TXI са многофункционални смазочни продукти. Те са подходящи за всички сезони и са на минерална основа. Предназначени са за всички бензинови и дизелови двигатели, включително автомобили двигатели с директно впръскване, и отговарят на международните стандарти (ACEA, API).

Масла за специални нужди

Маслото SPORTI TXI C3 осигурява голямо намаление на вредните емисии (NOx, CO2, CO) благодарение на ниско съдържание на сяра, пепел и фосфор (ниска SAPS). Ползите от него са: осигурява засилена защита против износване с добавени химични вещества – дисперсант, антиоксидант и антикорозионни добавки с добра термична стабилност. Осигурява на двигателя отлична защита от износване на бутални пръстени, бутала и обвивки със своите високотехнологични добавки за оптимизиране на вискозитета. Този модел двигателно масло дори надхвърля международните изисквания и улеснява стартирането на двигателя в студено време, като това доказано намалява износването на тези авточасти за двигателя.

В заключение може да кажем, че изброените моторни масла на марката ELF са едни от наистина добрите и надеждни продукти, заедно с тези на Castrol, Mobil и Total. Ако вашият автомобил има нужда от ново и качествено моторно масло разгледайте тук.

моторно масло - смяна

Няколко полезни съвети при подмяна на моторно масло

1. Винаги се съобразявайте и избирайте масла, които са указани от производителя на вашия автомобил и на правете компромиси с качеството.
2. Заедно с маслото, подменяйте маслен филтър и филтър за твърди частици в купето. Те също се амортизират и имат нужда от редовно обслужване
3. Следете времето изминато от последната смяна на вашето оригинално моторно масло или съблюдавайте изминатите километри. Не чакайте да светне червения датчик на таблото, което означава че количеството двигателно масло е стигнало минималния праг или вече е променило своите характеристики.
4. След подмяната разгледайте вискозитета, цвета и другите свойства на източеното от карбуратора вече моторно масло. То трябва да бъде с кехлибарен цвят и в консистенция близка до тази на новото, без утайки и други съставки. Това е знак, че вашия двигател и цялостната система работи нормално и няма да се налага ремонт на автомобила, покупка на авточасти и свързаните с това финансови загуби и неприятности.