Ако решите да договаряте заеми между физически лица, вместо да отидете при традиционните банкови институции в търсене на финансиране, препоръчително е да бъдете информирани за особеностите на този продукт.

Какво представляват заемите между частни лица?

Кредитирането между частни лица се отнася до вид финансиране, което се осъществява между физически лица без участието на банка. Съществуват няколко вида:

  • Заеми между познати: когато мислите да започнете професионален проект, да си купите кола или да платите първоначалната вноска за апартамент, но нямате достатъчно спестени пари, често се обръщате към най-близките си хора да ви дадат пари назаем. В тези случаи обикновено не се изисква документ и просто връщате заетата сума възможно най-скоро и без лихва.
  • Частни лихвари: В последно време вероятно сте виждали във вестниците и в интернет, а понякога дори на плакати на улицата, лихвари, които обещават бързи кредити, без да искат нищо в замяна. Бъдете предпазливи към тези оферти и избягвайте този вид финансиране, тъй като то няма гаранции, характеризира се с високи лихвени проценти.
  • Платформи за групово кредитиране: съвсем различна алтернатива на частните кредитори са платформите за групово кредитиране, които се появиха след икономическата криза и благодарение на разрастването на интернет. Тези онлайн платформи свързват нуждаещите се от финансиране – кредитополучателите – с тези, които желаят да получат възвръщаемост на спестяванията си – частните кредитори.

Стъпки за вземане на кредит от частни лица

Когато избирате заеми между физически лица, е важно да сте добре информирани за процеса, който трябва да се извърши и който ще варира в зависимост от вида на въпросната операция. Така, както обяснихме, в случай на член на семейството или приятел, който ви дава пари назаем, не е необходимо да регистрирате заема, тъй като става въпрос за сделка, основана на взаимно доверие.

Различен е случаят с неизвестен заемодател. Ако решите да използвате някой от тези частни заеми, които се отпускат извън платформите за потребителско финансиране, е препоръчително да документирате и регистрирате заема при нотариус. В договора за сделката трябва да се посочат заемната сума, участващите страни, вноските, срокът на погасяване и договорената лихва, както и лихвата за забава и обезпечението, ако има такова.

Тези операции работят по същия начин като другите онлайн заеми и изискват да се следват следните стъпки: като кредитополучател отивате в една от тези платформи и кандидатствате за финансиране, като посочвате сумата и срока, в който искате да върнете парите. В този момент те изискват от вас известна информация – доходи, предишни данъчни декларации, информация за погасяване на предишни заеми и т.н. – за да анализират платежоспособността ви и да извършат проучване на вашия случай.

След като молбата ви бъде проучена и одобрена, платформата ви отправя оферта с определени условия и ако ги приемете, публикува проекта ви, свързан с риск – свързан с възможността за неплащане – така че частните кредитори да могат да инвестират в него сумата, която смятат за подходяща, докато се достигне общата поискана сума. Н

Източник: barzikrediti.eu