Живеем във време, в което хората имат достъп до различни методи на плащане, от пари в брой до кредитни карти, дигитални портфейли и др. Въпреки че всяка от тези опции има своите плюсове и минуси, дебитните карти стават все по-популярен и по-често предпочитан метод сред потребителите. Те са удобни и лесни за употреба и могат да се използват както за плащане във физически магазин, така и за пазаруване онлайн.

Тук ще разгледаме предимствата от използването на дебитните карти и защо този метод на плащане може да бъде по-добър от плащането в брой. Независимо дали тепърва мислите да се възползвате от този вид услуги или просто търсите удобен начин да управлявате парите си, дебитна карта neon на tbi bank например, която може да ви послужи идеално и да намалите драстично количеството пари в брой, които носите във вас. Нека да видим кои са и останалите позитиви.

Те са по-удобни и практични

Дебитните карти са много по-удобни за използване от парите в брой. Пластиките могат да бъдат единственият начин на плащане, от който се нуждаете, където и да сте. С дебитната карта няма нужда да носите много пари в брой, когато пътувате или пазарувате в магазин. Тези карти са малки и практични, могат да се поберат в малък портфейл, в джоба ви, а дори и между калъфа и телефона ви.

Дебитната карта работи точно както и парите в брой. Просто трябва да я поставите или да я докоснете до ПОС терминала и сте готови. И все пак, ако наистина искате да имате и малко банкноти, лесно може да изтеглите от най-близкия до вас банкомат.

По-голяма сигурност

Ако носите пари в брой и някой ги открадне или просто ги изгубите, почти няма шанс да си върнете средствата обратно. Дебитните карти, от друга страна, ви осигуряват много повече сигурност. Ако изгубите картата си, може веднага да я анулирате, само с едно обаждане към вашата банка. По този начин, никой няма да може да използва средствата ви.

Освен това, някои дебитни карти имат и специални защити от измами. Така че, ако забележите някакви подозрителни транзакции във вашите извлечения, е важно незабавно да се свържете с издателя на картата ви.

плащане с дебитна карта на пос терминал

Безпроблемно проследяване на приходи и разходи

Успешното управление на парите изисква система, която ви позволява да следите разходите си. Докато можете да опитвате да смятате разходите си няколко пъти седмично, за да следите плащанията си в брой, дебитната карта опростява процеса. Когато имате дебитна карта, може да преглеждате транзакциите си и да наблюдавате за какво точно сте харчили пари. Това е много добра практика, за хората, които пазаруват импулсивно.

Освен това, мобилното банкиране е удобен и лесен начин за изпращане на пари и плащане на сметки от всяко място. Нужни са ви само телефон и интернет връзка. Можете да изпращате пари на семейството или приятели, да плащате наем или да възстановите на някого споделен разход.

Подобрява управлението на личните финанси

Дебитната карта може да ви помогне да управлявате финансите си по-ефективно. Всеки път, когато използвате дебитната си карта, транзакцията незабавно се записва във вашия акаунт. Това ви позволява да проследявате разходите си в реално време, за да можете да видите колко пари сте похарчили и колко остават в сметката ви. Някои карти имат възможност за задаване на дневни лимити за теглене и плащане, което ще ви помогне да останете в рамките на бюджета ви. Също така и редица банки предлагат и други модерни инструменти за бюджетиране, като възможност за разсрочване на плащанията, поставяне на цели и др.

Използването на дебитна карта вместо пари в брой предлага много предимства, включително удобство, сигурност, функционалност и т.н. С нея можете да извършвате плащания, да теглите пари, както и да прехвърляте средства в други сметки. Освен това, използването на дебитна карта ви позволява да следите финансите си в реално време и да ги управлявате по-ефективно.