Много се говори за пазара на недвижими имоти и покрай това – и за този на луксозните. В това няма нищо лошо, но някак се лансират идеи за нереалистични прогнози и обекти. Ако погледнем концентрацията на луксозни имоти в България, ще видим, че тя е концентрирана на три основни места (които ще разгледаме и в тази статия). Разбира се, акцент пада върху столицата София. Неслучайно една от най-търсените фрази в Google за луксозни имоти е “имоти лукс софия” (запазен оригинален правопис). Отвъд столицата, която ще споменем има още три концентрации, които и в момента са топ местата за изграждане и реализация на сделки с такива имоти – ваканционни имоти по морето или в планината, както и такива в или до някои от големите градове в България.

Море

Да, знаем, че статията започна с акцент към луксозни имоти в София, но ако погледнем морския бряг и курортите ще видим, че там има и доста такива, които в момента са на и на добри цени заради отлива на купувачи и туристи. За жалост често родното Черноморие се свързва с бетон и е антипод на качество за повечето хора, но има много прекрасни места, които се развиха добре през последните десетина години. Струва си те да се открият и да се разгледа дали там няма нещо, което да хване окото ви за сделка. И другото учудващо – има все още нереализирани имоти, на които може да се направят хубави луксозни имоти, най-вече къщи. Естествено, тук не говорим за това да се излива бетон на плажа. Именно заради порочни практики сме в сегашното си положение.

Планина

Планинските курорти и в някои случаи определени малки градчета или села са чудесни дестинации за изграждане и покупка на луксозен имот. Разбира се, ако не са до голям град, те най-вероятно ще се ползват с цел ваканция и/или отдаване под наем, но комбинацията от свеж планински въздух, чиста природа и минерална вода е печеливша и все повече хора осъзнават това и търсят алтернатива именно там.

До голям град (или в него)

Вече говорихме за столицата, но трябва отново да споменем, че има сериозно търсене при апартаменти лукс в София, както и за къщи, които са около града. Подобно е положението и за Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора. Хората с възможности са активни на пазара и дори когато се говори за криза, според нас е добре да си спомним, че има много хора, които разполагат със средства и чакат едно евентуално падане на цените, за да инвестират ударно именно в имоти.

Разгледайте актуалните оферти за луксозни имоти на Colliers