Днес дамски парфюми и мъжки парфюми има в почти всеки магазин. Много специализирани магазини продават различни парфюми, като лесно могат да бъдат намерени маркови парфюми на ниски цени, а също така и оригинални парфюми на доста високи цени. Истината е, че и днес, както и в миналото нежната част от човечеството и по-голям афинитет към парфюмите отколкото мъжете.

Парфюмите имат богата история, която датира от преди повече от 4 хиляди години. За този факт свидетелстват археологически разкопки на остров Кипър. Оказва се, че в древните текстове се споменава за жена на име Тапути. Тя се смята за първият парфюмерист. Жената е била и химик, като тя започнала да дестилира аромати. Те бързо станали любим продукт на фараоните, като те поискали от Тапути да започне да използва все повече и повече цветя и билки за да разнообрази ароматите.

Следващият момент в който жена се заема с разпространението и популяризирането на парфюмите е по времето на Клеопатра. Всеки знае за нейната красота и увлечения по ваните с мляко и разкрасителните процедури, които са правили нейните слуги. Също така е факт, че Клеопатра много харесвала продукта на нейната предшественица Тапути. В различни текстове се споменава за това, че Клеоптра обичала парфюм съставен от ароматите на митра, канели, корен от перуника, лотус и други съставки. Споменава се и за това, че от различни краища на Римската империя са доставяни аромати за Клеопатра, а платната на личният и кораб излъчвали лек аромат.

След векове в Унгария кралица Елизабет Унгарска поискала от своите слуги и химици да започнат да произвеждат парфюми за нея. Така се родила унгарската вода, като този вид парфюм е специфичен с това, че съдържа алкохол, а освен това се приемал през устата. По този начин се засилвал ефекта на аромата му.

Днес големите производители на маркови парфюми залагат на известни личности от сферата на поп музиката, спорта, киното и телевизията да рекламират техните оригинални парфюми. Факт е, че по-голямата част от тези маркови парфюми се рекламират именно от жени, а вече знаем и каква е историческата причина парфюмите и жените да вървят ръка за ръка.