Ако търсите най-доброто решение при избор на дограма, ето на какво трябва да обърнете внимание.

Преди всичко отговорете на следните въпроси:

Какво планирате да поставите до прозореца?

Може би маса, легло или нещо друго. Също така, помислете в коя посока искате да се отваря крилото.

Как планирате да използвате перваза на прозореца?

Празен ли ще остане или напротив – искате да отглеждате саксийни цветя на него? Как ще отваряте крилото за проветряване на помещението, без риск цветята да замръзнат и да не се налага да ги премествате всеки път?

Как ще почиствате прозореца?

Следващият важен въпрос засяга почистването на прозореца. Повечето модерни видове дограми, например Пвц дограма и алуминиева дограма, се почистват лесно.

Звукоизолацията?

И така стигаме до звукоизолационните свойства. Тук е от съществено значение къде се намира вашия дом – в тих двор или пък оживена магистрала. По отношение на звукоизолацията това е от съществено значение.

Чак когато вече сте отговорили на всички тези въпроси, може да пристъпите към избора на конфигурацията на прозореца.
Най-добре е да вземете лист хартия и да начертаете схемата на прозореца си. Приблизителните размери могат да бъдат уточнени чрез измерване на стария прозорец. Уточнете всички крила ли искате да бъдат отваряеми или само едно от три, например. Всяко отварящо се крило оскъпява поръчката, но от друга страна ще ви бъде по-лесно да почиствате прозореца, а и винаги е по-удобно да има повече опции за отваряне.

Изборът на механизми е още едно важно нещо, за което трябва да помислите. В никакъв случай не пренебрегвайте това. Качеството на механизмите всъщност определя колко дълго ще издържи прозорецът във времето, дали ще пропуска въздух и други важни неща, които касаят вашето здраве, спокойствие и безопасността на имуществото ви. Фитингите трябва да са надеждни и функционални. Така например, ако покритието е неравномерно, това означава, че те бързо ще ръждясат. Ако пък заключващите щифтове се изместват и не се подравняват добре, това говори за възможни са при монтажа, при които се причинява изместване по време на работата им и невъзможност за използване на крилата.