Живописните плочки за баня са материал като боите на художника, а художник може да се нарече само един сръчен майстор с плочките. Изобретателните фигури, които могат да се изрисуват с плочки за баня, наистина могат да се нарекат изкуство, което да плени очите и душата.

Отново както и в миналото, най-изявените майстори на плочки за баня, са италианците. Изкуството на Пикасо не е забравено и в днешните бани. Фигури на животни, лица на хора са само началото на изброяването на всевъзможните форми, които могат да се изобразят с правоъгълните по форма плочки за баня.

В същото време добре подбраните плочки за баня се съчетават и с останалото обзавеждане за баня. Съчетават се с мивките, с завесите, с душовете, та дори с вентилатори за баня и лентови сифони за баня. Всичко това се напластява, за да се получи една цялостна картина на банята, за да може накрая майстора да се гордее със своето цялостно произведение. Макар и да изглежда невероятно колко много форми могат да бъдат направени с плочки за баня, повечето хора предпочитат по стандартни форми и разположение в своите бани.

Съществува изобилие от геометрични фигури, направени от плочки за баня, като прости квадрати от четири плочки, правоъгълници и малко по сложните за изработка триъгълници и дори ромбове. Стандартно изкуство, което също се уважава много при добра и радваща очите изработка. За това още в началото на текста майсторите бяха наречени художници. Те трябва да са толкова сръчни със своите плочки за баня, както художника с боята и скулптора с длетото, за да могат да изработят едно произведение на изкуството.

Реденето на плочки за баня е както за професионални „художници”, така и за аматьори със сръчни ръце и много нерви на своя страна, защото изкуството не е лесно, не е и за всеки. Трябва и добро око, което да избере подходящите плочки за баня според цвета, размера и т.н. Правете своя избор разумно или го оставете в ръцете на художниците.