Стандартните кухни вече не представляват интерес за повечето клиенти, сега се търсят различни стилове и цветове. Функционалността на модерните кухненски мебели също се е разширил, сега всяка кухня е оборудвана с разнообразие от рафтове с чекмеджета и специални стелажи, които ви позволяват удобно да съхранявате своите прибори. В тази статия ще разгледаме как да изберете кухня по поръчка, която да е идеална за вас и вашето семейство.

Планирането е първата стъпка при избора на кухня по поръчка

Модерните кухни по поръчка, ви позволяват да създадете пространство, отговарящо на всички ваши желания. Въпреки това, преди да изберете кухня по поръчка, отговорете си на следните въпроси:

 • Имате ли нужда да преустроите кухнята си? Ако е така, тогава е необходимо да стане преди закупуването на кухненски мебели.
 • Какви домакински уреди, както вградени, така и конвенционални, ще поставите в кухнята, трябва ли да прехвърлите комуникации и контакти за това?
 • Колко място ви е необходимо, за да съхранявате чинии, прибори, аксесоари? Помислете за функционалното използване на ъглови шкафове, изтеглящи се модули, допълнителни рафтове, мрежести кошници.
 • Вземете решение за местоположението на трапезарията и подходящите за нея мебели. В голяма кухня можете да поставите голяма кръгла маса, докато в стая със скромен размер е по-добре да използвате сгъваеми или разтегателни столове и да оборудвате бар плот.
 • Ако кухнята има первази, ниши или нестандартни ъгли, помислете за варианти за използването им.
 • Колко често готвите храна? Нуждаете ли се от обечиста маса за кухнята или можете да се справите със сгъваема маса за хранене?

Изборът на цветовата палитра на бъдещата ви кухня по поръчка зависи не само от вашите желания, но и от осветлението, цветовете на стените, тавана и пода. Не бързайте да премахвате комуникациите (отводняване, канализация, вентилация, контакти), преди да инсталирате кухнята. Първо, направете точни измервания на кухнята, помислете какви уреди ще бъдат поставени и къде, начертайте няколко варианта за плана.

За малките кухни е важно да се използва напълно височината на помещението, защото:

 • този подход ще увеличи пространството за съхранение на съдове, малки домакински уреди, продукти и др.;
 • вертикалните линии визуално увеличават височината на тавана;
 • високите шкафове дават възможност за скриване на газови тръби и измервателни уреди, въздуховоди и др.

Как да изберем кухня по поръчка в зависимост от нейната форма?

Когато решавате как да изберете кухня по поръчка, имайте предвид, че има няколко основни опции:

 • ъглова кухня
 • линейна
 • U-образна;

За да изберете своя вариант на перфектната кухня, изработена по поръчка, е добре да се ръководите от своите собствени предпочитания, форма и размер на стаята. Добре е да вземете предвид прибори и други важни елементи, използващи се често при приготвянето на храна и тези, които се ползват само при специални поводи. Така ще можете да създадете специални системи за съхранение на тези предмети, улесняващи вашата работа в кухнята.