Нитриловите ръкавици предлагат не само по-високо ниво на защита срещу някои химикали на основата на масла, но и са изключително устойчиви на пробиване, универсални и здрави. Въпреки широко разпространените погрешни схващания, че латексовите ръкавици осигуряват по-добра чувствителност и сръчност, нитрилните ръкавици, предлагат удобство, прилягащо по формата, като се оформят по ръката за по-голяма чувствителност. Това означава, че те са по-подходящи за продължително носене, както и че са подходящи за използване във високорискови среди, включващи контакт с опасни или абразивни материали.

Повечето нитрилни ръкавици се предлагат в цветни разновидности. Цветовото кодиране на ръкавиците помага на потребителите да управляват риска и да избягват замърсяването, като разпределят определени цветове за конкретни задачи (например използване на един цвят за работа със сурови храни и друг за готови за консумация храни). Нитрилните ръкавици, тествани по EN1186, също са безопасни за контакт с всички видове храни, което ги прави подходящи за използване в цялата хранително-вкусова промишленост.

Гамата нитрилни ръкавици на пазара включва и антистатични разновидности (предпочитани за работещите с електронни компоненти), варианти без прах и ръкавици, проектирани с текстурирани дръжки на пръстите за по-голяма сръчност.

За кои отрасли са подходящи нитрилните ръкавици?

Превъзходното качество на нитрилните ръкавици ги прави популярен избор за индустрии, в които работниците могат да влязат в контакт с опасни вещества като химикали и абразивни материали, както и за такива, които включват контакт с храни или където се изисква продължителна употреба.

В някои сектори в миналото са били предпочитани по-евтини ръкавици за еднократна употреба, като например виниловите ръкавици. Въпреки това, поради устойчивостта и сръчността, предлагани от нитрилните ръкавици, инвестицията в този вид защитни ръкавици може да доведе до увеличаване на времето за използване и по-малко замени поради счупвания; което прави нитрилните ръкавици полезна инвестиция за много работни места.

Някои от отраслите, които се възползват от използването на нитрилни ръкавици, включват:

 • Аерокосмическа индустрия
 • Химическо производство
 • Зъболечение и хигиена
 • Хранително-вкусова промишленост
 • Инженерни дейности
 • Електроника
 • Здравеопазване
 • Лабораторна работа
 • Печатна дейност
 • Производство и сглобяване
 • Фармация

Защо да изберете нитрилни ръкавици?

Избягването на наранявания или излагането на опасни материали не са единствените фактори, които трябва да се вземат под внимание, когато става въпрос за избор на подходяща ръкавица. Прилягането, издръжливостта и гъвкавостта на ръкавицата също са изключително важни, за да се гарантира, че носещият я може да извършва ефективно работа. Но при наличието на толкова много възможности как е възможно да се избере правилният вид ръкавица? За да вземете това решение, е полезно да разберете основните разлики между трите най-често срещани материала за ръкавици: Латекс, винил и нитрил.