1. Опознайте симптомите

Ранните симптоми за рак на яйчника/яйчниците са лесни за пренебрегване и могат да включват подуване на корема, болки в корема, чувство за бързо засищане и често уриниране. Други симптоми включват лошо храносмилане, гадене, увеличаване на теглото, задух и болки в гърба. Ако изпитвате тези симптоми в продължение на повече от седем дни, консултирайте се с лекар и, ако е необходимо, поискайте допълнителни изследвания, за да видите дали яйчниците ви имат заболяване.

2. Цитонамазката не открива тумор на яйчниците

Много пациентки вярват, че чистата цитонамазка означава, че са чисти и от тумори на яйчниците. Това не е така. Цитонамазката диагностицира промени в структурата на маточната шийка и не е инструмент за диагностициране на рак на яйчниците. Не е наличен рутинен скрининг за овариален карцином към момента.

3. Запознайте се с рисковите фактори

Генетиката може да играе роля. Най-значимият рисков фактор за карцином на яйчниците е унаследена генетична мутация в един от двата гена: ген за рак на гърдата 1 (BRCA1) или ген за рак на гърдата 2 (BRCA2). Тъй като тези наследствени гени са свързани както с рака на гърдата, така и с рака на яйчниците, жените, които са имали рак на гърдата, са изложени на повишен риск от рак на яйчниците. Ракът на матката, дебелото черво и ректума също са свързани с повишен риск от рак на яйчниците. За да определите дали сте изложени на риск от тумор на яйчниците, трябва да бъдете прегледани от гинеколог.

Други рискови фактори са напредналата възраст, затлъстяването, безплодието, по-късното раждане на деца и липсата на бременности.

4. Определени фактори могат да намалят риска от рак на яйчниците

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията жените, които използват противозачатъчни средства в продължение на пет или повече години, които са раждали, които са кърмили в продължение на една или повече години или са имали хистеректомия или тръбно лигиране, са с намален риск от рак на яйчниците.

Ракът на яйчниците може да бъде предотвратен чрез отстраняване на яйчниците и фалопиевите тръби. Жените трябва да говорят с гинеколога си дали тази операция е подходяща за тях.

5. Когато се открие рано, ракът на яйчниците е лечим

Ако ракът на яйчниците е открит рано и е ограничен до яйчника (стадий 1), в зависимост от вида на рака на яйчниците, Американското дружество за борба с рака отбелязва, че пациентите имат средно 90% петгодишна преживяемост. Ето защо е изключително важно да се консултирате с гинеколог още при първите признаци или съмнения.