Като цяло, парфюмерията  е разделена на две  противоположни групи – мъжки и дамски аромати. В момента, активно набира скорост и унисекс парфюмерията, подхождаща и за мъже и за жени. Нека разгледаме отличителните черти на мъжките и дамските парфюми. Ще разберете какво точно отличава парфюмите за жени от тези за мъже.

В съвременната парфюмерия активно се използват два елемента, които задължително присъстват в почти всяка комбинация от парфюми. Говорим за кехлибара и мускуса. Ако тези елементи не се използват, парфюмът ще се счита за повърхностен, аромата му лесно ще се разсее и няма да остане дълго върху кожата. Парфюмеристите, които създават дамски аромати, най-често използват мускус, докато кехлибарът е типичен за мъжките. Ако тези два елемента бъдат едновременно използвани, парфюмът може да бъде категоризиран като унисекс.

По какво се отличават мъжките парфюми?

Ясен е фактът, че мъжките парфюми са по-„силни“ и изразителни. Реално това е правилният отговор, въпреки че има много повече реални разлики. Мъжете, според историята, винаги са били свързвани с дървото. Те са също като него толкова спокойни, силни, безчувствени. В резултат на това, мъжката парфюмерия добавя най-често дървесни мотиви като основа на мъжки парфюми. Ако към тях бъдат добавени кориандър и канела, тогава резултатът е енергичен и смел аромат, тоест по-мъжествен.

Ако вземем предвид подправките като лавандула и градински чай, то те се използват само в мъжката парфюмерия. Това се дължи на факта, че градински чай и лавандула придават на парфюма нотка на трева и тютюн, тоест миризмата от тях се оказва по-груба, което е идеално за много мъже. Ако говорим за мъжки аромати, те като правило са в бутилки със строги геометрични форми. Самата бутилка е изработена от масивно стъкло с минималистичен нюанс.

По какво се отличават дамските парфюми?

От незапомнени времена мъжете оприличават жените с красивите цветя, които са крехки като истински представители на флората. Дамските парфюми са нежни, топли, емоционални. В резултат на това, красивите и нежни цветя започнаха да се считат за основна съставка на всеки дамски парфюм. Дамските парфюми са характерни с използването на нотки аромат на подправки като кориандър и канела, които идеално се съчетават с флорални мотиви, придавайки на аромата пикантност и топлина.

Жените се отнасят към парфюмите по същия начин, по който се отнасят към своите дрехи и със сигурност няма да носят една и съща рокля всеки ден. Ето защо дамският парфюм може да бъде вечерен и дневен, зимен и летен, както и класически, ежедневен, офис, романтичен, спортен и т.н. През лятото жените обикновено използват леки аромати на базата на цветя или цитрусови плодове.  Дамските парфюми се продават в голямо разнообразие от бутилки, които могат да варират по цвят, форма и структура на материала. В същото време, техният дизайн се различава от този на мъжките мъжките по известна помпозност и типично женствена красота.