Мото каската е не просто аксесоар към цялата екипировка, а е неразделна част от мерките за безопасност, които всеки мотоциклетист трябва да съблюдава. Не бива да се прави компромис с качеството и надеждността на каската, защото тя може да се окаже животоспасяваща при инциденти.

Различните видове мото каски притежават различни предимства. Например ще попаднете на затворени, отворени, интегрални модели, такива подходящи само за скутер и др. В магазини като Яко, ще откриете огромно разнообразие от мото каски, за всеки тип мотор и за всяко предпочитание. Важно е обаче, когато избирате каска за себе си да обърнете внимание на няколко важни фактора. В следващите редове ще ви запознаем с най-важните точки, по които да се ориентирате в своя избор, така че да се сдобиете с най-добрия продукт за вас и за вашия тип на каране.

Стил на мото каската

Съществуват множество различни стилове мото каски. Всеки от тях идва с определени плюсове и недостатъци. Затова е важно да определите кой от стиловете каски най-добре пасва на вашите изисквания.

Каските затворен тип например гарантират най-високите нива на защита и са сред най-популярния избор. Те обхващат цялата глава, включително тила и брадичката. Според множество изследвания именно тези каски спасяват най-много животи при катастрофи, затова са и най-добрата опция. Тези каски притежават особеност, която е свързана с центъра им на брадичката. Идеята е каската да стои стабилна и да не се повдига, дори и когато е подложена на много силно съпротивление.

Шлемовете са полу-каски, които не се използват в Европа. Те пазят само половината лице и оставят най-уязвимата част непокрита – брадичката. Макар и някои водачи да ги предпочитат заради свободата, която дават, по принцип не е добре да се насочвате към тях, ако искате да заложите на безопасността.

Отвореният тип каски също са доста популярни. Тяхното ниво на защита е по-ниско от затворения тип и се използват при по-ниски скорости или от водачи на скутери. Защитават тила, но лицето остава непокрито.

Последният тип, на който ще попаднете са модулните каски. Това са мото каски, които могат да се отворят откъм брадичката, давайки на водача известна свобода. Те също предлагат по-ниски стойности на защита.

Размер на каската

След като определите най-подходящия стил на мото каската е добре да обърнете внимание на размера. Най-важното за размера на каските е да определите обиколката на главата ви. Това може да извършите и сами, като ползвате шивашки метър. Поставете го на няколко см над веждите си.

След това определете и формата ви на главата, като се снимате отгоре. Това може да стане и с една проста снимка отгоре. Имайки предвид тези два показателя, ще успеете лесно да се спрете на точния размер.

Цената на мото каските

Цените са разнообразни, но имайте предвид, че невинаги най-скъпите модели са най-добрите за вас. По-бюджетните също притежават редица добри показатели, които ще ви осигурят безопасност.

Цената се определя не само от качеството и вложените материали, ами и от модните тенденции, външния вид на каската и различните допълнения, които могат да се добавят. Заради това съвет от нас е да се спрете на онази каска, която ви е най-удобна и най-много ви допада като стил и вид, а не се увличайте по онази, която е най-скъпа.

жена с черна мото каска

Допълнения към мото каската

Една каска трябва да върши своята работа дори без екстри. Но пък има няколко допълнения, които биха ви заинтригували.

  • Въздушните отвори – ако карате в горещо време ще оцените наличието на отвори в каската. Те се разполагат на специални места, където не компрометират безопасността на каската, но пък осигуряват място за извеждане на генерираната влага.
  • Затъмнен визьор – затъмняването на визьора е подходящо за каране в много слънчеви дни. Добре е да може да се пуска и да се вдига, дори и да сте с ръкавици, за да не се налага да спирате.
  • Покритие против надраскване – това е доста добра екстра, която не е задължително да си набавяте. Полезна е както за водачи на дълги разстояния, така и за ежедневно каране в града. Покритието осигурява запазване на повърхността на каската, за да не се налага да я сменяте често.
  • Водоустойчивост. Повечето каски имат някаква защита, но е важно да проверите специално всеки модел. Никога не знаете дали някоя буря няма да ви изненада на път.

Кога е добре да смените каската?

Едва ли ще ви се наложи да мислите за смяна на каската поне няколко години, ако сте внимателни при избора й. Никоя каска не е вечна и това трябва да ви е ясно. Ако забележите пукнатина или друга щета, която нарушава целостта на каската, трябва да я замените, колкото се може по-бързо, защото това може да компрометира сигурността ви.

За повече информация посетете www.yako.bg