Акварелът и акрилът са едни от най-популярните бои за рисуване, използвани от много художниците по света. Въпреки че двата вида боя споделят някои прилики, като водоразтворимост и гъвкавост, те всъщност са много различни по отношение на цвят, използваемост, съвместимост с повърхности и др. Всяка една от тези бои има своите уникални характеристики, които я отличават. За да изберете правилната боя и в крайна сметка, да постигнете желания ефект във вашето произведение, е важно да познавате всичките им уникални свойства. Напълно вярно е, че радостта от рисуването, е изследването на различни материали, но понякога сигурността в собствените умения идва при използването на познати бои и материали. А опознаването на акрилните и акварелните бои е основополагащо.

Какво представляват акварелните бои?

Акварелната боя е прозрачна водоразтворима вода, която обикновено се прави от органични материали. Понякога акварелната боя е синтетична и е направена от синтетичен гликол, но повечето акварелни бои на пазара са направени от фино смлени пигменти, свързващо вещество, дестилирана вода и гума арабика. Когато се смесят с вода, пигментите се разтварят и се разпространяват по повърхността на хартията, създавайки полупрозрачен или прозрачен слой цвят.

Акварелните бои се предлагат в много различни цветове и могат да се прилагат по различни начини, за да се създаде набор от ефекти, от деликатни и измити нюанси до смели и живи цветове. Те обикновено се използват за рисуване на пейзажи, портрети, натюрморт и са популярен избор сред художниците заради тяхната гъвкавост и преносимост.

Какво представляват акрилните бои?

Акрилната боя е вид боя, която се прави чрез комбиниране на пигменти със свързващо вещество от синтетична смола, което създава бързосъхнеща, водоустойчива боя. Могат да се разредят с вода, но след като изсъхнат стават водоустойчиви и издръжливи.

Акрилните бои също се предлагат в най-различни цветове и са подходящи за рисуване на портрети, пейзажи и абстрактни композиции. Този вид боя за рисуване се използва от много начинаещи и професионални художници, защото е достъпна и лесна за употреба. Тези, които искат да създават акрилно изкуство обаче, трябва да са подготвени да работят бързо и внимателно, ако искат да избегнат изсъхването на акрила върху четките или палитрата им. Това е така, защото акрилът е водоразтворим, докато е мокър, но след като изсъхне се втвърдява и става водоустойчив.

Какви са разликите между акварелната и акрилната боя?

Акварелът и акрилът са водоразтворими бои, което означава, че лесно се разреждат или отстраняват с вода. Тази функция прави боите по-безопасни и по-достъпни за използване, тъй като не съдържат агресивни химикали. Въпреки това, те се различават по състав и начин на употреба.

Ето някои от основните разлики между акварелните и акрилните бои за рисуване:

 • Състав. Акварелните бои се правят чрез комбиниране на фино смлени пигменти с водоразтворимо свързващо вещество, обикновено гума арабика.Акрилните бои, от друга страна, се правят чрез комбиниране на пигменти със свързващо вещество от синтетична смола.
 • Прозрачност. Акварелните бои са прозрачни или полупрозрачни, което ви позволява да наслоявате цветове докато рисувате. Акрилната боя, от друга страна изсъхва бързо и е непрозрачна, което означава, че предлага отлично покритие.
 • Време на съхнене. Акварелните бои съхнат за около 15-20 минути, когато са нанесени на хартия. Освен това, те могат да се мокрят отново с вода, за да се постигне акварелен ефект.Нанесена на хартия, акрилната боя може да изсъхне за около 20-30 минути, но за разлика от акварелната, тя не може да се мокри повторно.
 • Устойчивост. Акварелните картини не са склонни да издържат толкова дълго, колкото тези нарисувани с акрилна боя. Издръжливостта на боята обаче също се влияе от светлината, влажността, температурата и качеството на боята.
 • Почистване. Акварелните бои могат да се почистват лесно с вода, докато акрилните бои изискват вода и сапун, или специален препарат за почистване.

Знаейки тези разлики, вие ще можете да изберете боя, която е най-подходяща за вашите нужди и цели.

Какви са предимствата и недостатъците на акварелните бои?

Някои от предимствата на този вид боя, включват:

 • С този вид боя може да създадете ярки и живи цветове, които могат да бъдат трудни за постигане с други видове бои.
 • Акварелните бои са водоразтворими, което означава, че могат лесно да се разреждат и смесват, за да създадат набор от ефекти.
 • Те могат да се намокрят отново, дори след като са изсъхнали, което ви позволява да правите промени и корекции по-лесно.
 • Акварелната боя може лесно да се почисти само с вода.

Нека видим и какви са недостатъците на акварелните бои.

 • Те не са толкова издръжливи и са по-податливи на избледняване, с течение на времето.
 • Акварелните бои, обикновено могат са се използват само върху определени повърхности, които са проектирани да абсорбират вода, като акварелна хартия.
 • Наслояването на цветове с акварелни бои може да бъде предизвикателство, тъй като добавянето на допълнителни слоеве боя може да доведе до смесване и размазване на цветовете.

картина с акрилни бои

Какви са предимствата и недостатъците на акрилните бои?

Рисуването с акрилни бои може да има много плюсове, включително:

 • Акрилите се предлагат в много различни консистенции от течни до тежки и плътни.Можете дори да закупите много различни носители, които ви помагат да промените характеристиките на вашата акрилна боя. Други видове бои не позволяват същото ниво на персонализиране и удобство.
 • Този вид боя може да се използва върху най-различни повърхности, включително платно, хартия, дърво и др.
 • Картините нарисувани с акрилни бои могат да издържат много години, без да избледнеят.
 • Акрилните бои са непрозрачни и са идеални за наслояване на цветове.
 • Акрилните бои могат да се използват в комбинация с други материали, като гелове и пасти за създаване на набор от текстури и ефекти.

Някои от недостатъците на акрилните бои са:

 • Акрилните бои не са толкова наситени, колкото маслените бои, което може да ограничи обхвата на ефектите, които могат да бъдат постигнати.
 • Акрилните бои могат да изсъхнат за около 20-30 минути, след което се втърдяват и стават водоустойчиви. Затова, с тях трябва да се работи бързо и внимателно.
 • За да постигнете определени ефекти с акрилни бои, може да се наложи да използвате допълнителни материали като гелове или пасти, което може да увеличи цената и сложността на работата.

Каква боя за рисуване да изберете?

Изборът на боя за рисуване зависи от вашите лични предпочитания, техниките, които искате да използвате, и вида на произведението, което искате да създадете.

Акварелните и акрилните бои се използват от начинаещи и професионални художници за създаване на невероятни произведения на изкуството. Но за начинаещи, може да е по-лесно и удобно да започнат да рисуват с акрил, тъй като техниките за рисуване с акварел са относително по-трудни за научаване.

В същото време, акварелът е много приятна и релаксираща техника за рисуване. С този вид боя могат да се създават текстури и ефекти, които трудно могат да се постигнат с друг вид боя.

В крайна сметка, най-добрият начин да изберете между акварелна и акрилна боя е, да експериментирате и с двете, и да видите коя отговаря най-добре на вашите нужди и стил на рисуване.

За повече информация:

Магазин Слънчоглед – www.slanchogled.com

Адрес: ул. „Марин Дринов“ 12, 1504 София център, София

Тел.: 02 981 4856