Универсалността и практичността на късото палто нямат нужда от реклама – едва ли има моден сезон, през който да не е актуално. То е най-добрият вариант за междусезонно облекло и не е чудно, че рано или късно всяка жена се замисля за необходимостта от тази покупка. Ако по-рано късите палтенца бяха нещо като по-дълъг и топъл жакет, то сега са ярък моден тренд, развиващ се по собствени закони.

Разкошните дълги палта, докосващи земята, постепенно губят своята актуалност, защото разветите им краища не се вписват в ритъма на градския живот. Докато минивариантите доказаха своята жизнеспособност и лоялност към всевъзможните промени в света на модата.

Възрастови особености

Избирайки късо палто помнете, че то се превръща в един от ключовите елементи на образа. А още по-добре е с негова помощ да създавате най-различни образи, заимствайки черти от един или друг стил.
За късо се смята палтото с дължина от линията на бедрото до коляното. В този диапазон и младите момичета, и дамите в по-елегантна възраст могат да изберат своя модел. Само по себе си минипалтото е неотменна част от младежкия стил. Тийн комбинацията със скини дънки или панталони и високи ботуши изглежда доста ефектно. А по-възрастните могат да носят скъсеното палто с тесен панталон ала Карла Бруни.

Тренчкоти

Най-горещият модел късо палто се отличава с втален силует, изобилие от копчета и присъствие на широк пояс или кожен колан. Тези модели са особено любими на марки като J.Crew и Burberry Prorsum, които ги произвеждат в бежови, пясъчни и светло кафяви тонове.
Модерните тренчкоти не си отиват много с рокли и поли, далеч по-подходяща „компания“ за тях са тесните панталони, за предпочитане от деним, както и клиновете.

Пелерини

В модата всичко ново е добре забравено старо. Романтичната пелерина е хит в средата на 19 век, Кристиян Диор я възкресява едно столетие по-късно, а днес отново е на подиума. Но докато преди пелерината бе доста дълга, през новия сезон 2012 се появи в къс вариант. Според повечето дизайнери това палто трябва да достига едва до средата на бедрото.

Двуреден вариант

От този модел няма да се откаже нито една жена, защото стои страхотно на всеки тип фигура и възраст. Двуредното палто е идеално за пролет и ранна есен, затова се шие от меки материи. Често има оригинално закопчаване, обемна и многопластова яка или пък лека качулка.
Строги догми за кройката на двуредното палто не съществуват. То може да бъде както безкрайно семпло, така и с чудати линии и детайли. Дори само асиметричните краища създават невероятни възможности за комбиниране. Особено „горещи“ са скъсените ръкави и обемни яки.

По всичко личи че късото палто дълго ще остане на мода!