Първият въпрос, който може би си задавате, е: „Какво мога да ям при кето диетата?“. В тази статия ще разгледаме някои примери за храни, които бихте могли да консумирате при кето диетата, без да се притеснявате за въглехидратите.

Зеленчуци

Зеленолистните зеленчуци са отличен източник на желязо и витамин К. Билките като розмарин и риган добавят вкус без въглехидрати. Чушките също, са напълно приемливи при кето диетата. Лютите чушки, като например халапеньо, са чудесни предястия и са вкусни допълнения в ястия с нисковъглехидратни съставки.

Има няколко различни вида зеленчуци, които можете да консумирате при кето диетата. Аспержите, например, имат само 4 грама въглехидрати на чаша, което ги прави идеален избор за кето-съвместими ястия. Независимо дали са приготвени на пара или пържени, можете да се насладите на този зеленчук по различни начини. Аспержите са богати и на фибри, витамини А, С и Е, както и на хром. Друг популярен зеленчук при кето диетата е тиквичката. Този универсален зеленчук също е добър източник на витамини С, А и калций.

Въпреки че е трудно да се разбере кои зеленчуци са подходящи за кето диета, има някои, които са по-приемливи от други. Например тиквата и спанакът съдържат само 12 грама въглехидрати на чаша, докато царевицата и картофите имат повече от четири грама въглехидрати на чаша. Макар че много хора смятат, че не са подходящи за кето, тези храни все пак могат да се превърнат в добра храна. Зеленчуците, които са с високо съдържание на въглехидрати, като броколи и карфиол, могат да бъдат заменени с други зеленчуци.

Млечни продукти

Може би се чудите, дали млечните продукти могат да се консумират при кето диетата. Възможно е да спазвате диетата без проблеми. Можете да замените млечните продукти с други млечни продукти и мляко, включително неподсладено бадемово мляко и кисело мляко на растителна основа. Уверете се, че тези алтернативи нямат добавена захар. Безмлечната Кето диета е възможна с правилните заместители, така че не се обезкуражавайте, ако не обичате сирене, кисело мляко или прясно мляко. В тази точка, ще вметнем набързо и възможността да се хапват здравословни сладки, подходящи за този вид хранителен режим. Някои садкарници, се занимават с зработката на кето торта. Те са много подходящи, именно за хора, на които им се хапва сладко или имат празник, но не искат да си развалят режима.

Можете да консумирате и нисковъглехидратни млечни продукти, като нискомаслено гръцко кисело мляко. Гръцкото кисело мляко съдържа 18 грама протеини и 10 грама мазнини. В някои магазини за хранителни стоки може да е трудно да се намерят млечни продукти, които са одобрени за диетата, но те са налични. Друг млечен продукт, който е приемлив за диетата, е заквасената сметана, която се произвежда от сметана, ферментирала с млечнокисели бактерии.

Ядки

Съдържанието на въглехидрати в ядките при кетогенната диета е минимално. Това обаче, не означава, че можете да пренебрегнете напълно тези храни. Ядките имат калории, но те са предимно под формата на мазнини. Тези калории могат да доведат до преяждане, което само ще забави загубата на тегло и ще насърчи натрупването на телесни мазнини.

Като закуска ядките могат да бъдат добре дошли в кето диетата. Въпреки че съдържат много мазнини и въглехидрати, те са богати и на фибри и витамини. Интересно е, че ядките също така помагат за контролиране на нивата на кръвната захар, предотвратяват възпаленията и намаляват риска от сърдечни заболявания и диабет тип 2. Още повече, че ядките са чудесни за похапване по време на път. Една шепа ядки може да ви помогне да си набавите необходимите хранителни вещества, без да добавяте твърде много калории.

Вино

Позволено е да консумирате вино при кето диета, стига да знаете съдържанието на въглехидрати във всеки вид вино. Обикновено една чаша сухо бяло вино, съдържа по-малко от 4 грама въглехидрати. Десертните вина съдържат от 30 до 40 грама въглехидрати на чаша.  Въпреки че – червените вина обикновено са по-наситени с въглехидрати от белите, все пак има някои бели вина, които са подходящи за кето. Търсете сухо бяло вино, вместо сладки червени или бели вина.

Сухото вино съдържа най-малко количество захар. Този вид вино се произвежда без чаптализация и се събира преди гроздето да е напълно узряло. Сортовете с късна реколта са с по-високо съдържание на въглехидрати. Като цяло най-добрите вина за кето диетата са тези, които съдържат по-малко от 10 грама въглехидрати на порция.