В градината ви живее сложна хранителна мрежа в почвата, която гъмжи от дъждовни червеи, акари, бактерии, гъбички и изобщо различни видове микроскопични, взаимозависими организми. Те освобождават минерални хранителни вещества и създават рохкавата структура на почвата, от която културите се нуждаят, за да виреят. Рохкава почва може да постигнете и с обработката с мотофреза рано на пролет или късно на есен, допълват от Prisma, които са специалисти в селскостопанската техника, като мотофрези, мотоблокове и косачки. Какво се случва обаче в почвата и как така се получава, че тя успява да се погрижи за семената и растенията?

В плодородната почва живеят микроорганизми

Чували ли сте за микоризните гъби? Те растат в корените на растенията и около тях, като извличат от почвата хранителни вещества и вода, за да ги споделят с посятите култури. Други микроорганизми пък предотвратяват болести и помагат на растенията да устоят на нападенията на насекомите.

Вашите култури всъщност помагат за изхранването на целия този подземен живот. Растенията влагат значителна част от фотосинтеза си в подхранването на почвените микроби, но и получават ползи обратно.

Представете си растенията с техния зелен хлорофил като малки двигатели, задвижвани от слънчева енергия, които извеждат постоянен поток от въглехидрати през кореновите си власинки. Между 20% и 40% от общото производство на въглехидрати в растението се отделя в почвата чрез корените му.

В богатата на хранителни вещества зона около кореновите власинки се хранят и размножават микроскопични бактерии и гъбички. Нематодите (малки червеи) и други животинки се преместват, за да се хранят с бактериите. На свой ред кореновите власинки усвояват хранителните вещества, освободени от концентрацията на микроби.

Тази сложна, предимно невидима почвена екосистема може лесно да бъде увредена. Химическите торове, дехидратираният пилешки тор могат да изгорят нежните коренови власинки, а обработката или оранта да разрушат структурата на почвата, нарушавайки многопластовата мрежа. Оставянето на почвата гола прекъсва снабдяването с въглехидрати, липсата на влага и ултравиолетовите лъчи пък убиват някои от организмите, които живеят в повърхностния слой. Майката природа почти никога не оставя почвата непокрита, само във фермите и градините виждаме гола почва.

Заради това е важно да фрезовате два пъти годишно, на не много голяма дълбочина. Мотофрезата може да надребни и да разпръсне равномерно падналите листа, като осигури естествено покривало. Освен това по време на фрезоване ще се отвори достатъчно пространство между почвените слоеве, за да може те да се аерират. Това е изключително полезно при глинести почви и такива, които са трудни за обработка.

Все повече фермери и градинари научават нови начини за защита и насърчаване на развитието на тази невероятна хранителна мрежа в почвата. Те насърчават естественото плодородие, което се дължи на здравата хранителна мрежа.

Използвайте редовно компост, окосена трева, листа и други органични мулчиращи материали, за да насърчите и поддържате хранителната мрежа в почвата. Трето, винаги поддържайте почвата покрита с живи култури или поне с органичен мулч. Винаги, когато не отглеждате хранителна култура, засявайте покривна култура, за да не се прекъсва производството на въглехидрати.

засаждане на култури

Мулчирането на градината е задължително

Освен очевидните ползи от потискането на плевелите и предотвратяването на образуването на почвена кора, мулчът помага за поддържането на хранителната верига в почвата. Мулчът значително увеличава количеството на дъждовната вода, която навлиза в почвата, и намалява количеството на водата, която се оттича от повърхността. Оттичането отнася почвата със себе си, като уврежда хранителната верига.

Дори съвсем скромното покриване с мулч (10-30 %), значително подобрява насищането с дъждовна вода и контрола над ерозията. В някои райони мулчът може да поддържа почвата твърде влажна или хладна, в такъв случай можете да изгребете част от него, за да позволите на почвата да се затопли и изсъхне.

Органичният мулч подхранва почвените микроби. Дъждовните червеи пренасят органичните вещества от повърхността надолу към кореновата зона, където те могат да бъдат използвани от бактериите. Много болести се предотвратяват или забавят от полезните гъбички, живеещи в мулча.

Компостираният мулч е идеална среда за размножаване на полезни гъбички, които унищожават или предотвратяват заразата. В почвата се срещат многобройни бактерии и гъбички, причиняващи болести, но здравата и разнообразна хранителна верига в почвата, подхранвана от мулча, позволява на полезните микроби да контролират или елиминират по естествен начин тези, които причиняват проблеми.

Започнете с 2-3 см органична материя и когато материалът изгние и се уплътни, добавете още, за да поддържате дълбочината. Ако не отглеждате покривни култури, мулчирайте плътно, за да имат микробите и дъждовните червеи покритие и храна през зимата. Вместо да изхвърляте есенните листа, раздробявайте ги с косачката за трева или с мотофрезата и ги използвайте за мулчиране на лехите.