Калориферите са отоплителни уреди, които са създадени за отопление на малки, големи помещения и дори за навън. Често ще видите калорифери на строителни площадки, в складове, работилници и други добре проветриви помещения. Това е преносим конвекционен нагревател, който може да работи на газ, на ток или на дизел. От Koledzhikov предлагат богат набор от електрически, газови и дизелови калорифери на много добри цени.

За да произвеждат топлина, калориферите използват вентилатор, който прокарва студения въздух през нагревателния елемент, като електрическа намотка или пламък. По този начин заедно с терморегулатор и термостат отопляват помещението или пространството наоколо. Газовите и дизеловите калорифери са много мощни машини. С тях трябва да се борави с повишено внимание, за да не се случат инциденти. Електрическите калорифери не са толкова мощни и могат да се използват в домашни условия или в офиси. Всички калорифери, които ще видите да се предлагат на пазара са обезопасени.

Някои модели калорифери ви позволяват ръчно да контролирате скоростта на вентилатора или източника на топлина, докато други вече идват с автоматизирани термостати. При всяко положение обаче, нагревателите насочват горещ въздух напред, осигурявайки топлина за нула време.

Кой вид калорифер за къде е подходящ?

Електрическите калорифери използват електрическа намотка, вместо открит пламък за генериране на топлина. Те не отделят токсични изпарения или миризми, когато се използват, за разлика от калориферите на газ и на дизел. Електрическите са и лесни за настройване, защото трябва да се свържат с електрическата мрежа и са готови за употреба. Не се налага да им се пълни резервоарът, както е при дизеловите, или пък да се подменя бутилката за газ при газовите, което е огромно улеснение, за хората, които не са свикнали да правят нещо подобно.

Недостатъкът на използването на електрически калорифери е, че те са по-скъпи и консумират електричество. Струва си да обмислите варианта за енергийно ефективен калорифер. Предвид това че работят с електричество, можете да ги използвате в по-малки затворени помещения – малки магазини, офиси, жилища.

Калориферите на газ пък изгарят пропан и отделят вредни изпарения. Имайте предвид, че колкото по-качествено изработен е уредът, толкова по-малко ще се усеща миризмата на пропан. Те обаче задължително трябва да се използват навън или в отворени помещения, за да се избегне отравяне с въглероден окис.

Дизеловите калорифери и газовите произвеждат топлина с помощта на открит пламък. На открито топлината на дизеловия калорифер покрива широка площ. Важно е да се отбележи, че все още може да произвежда токсични изпарения и трябва да се използва в добре проветриви помещения, ако все пак е помещение.

малък електрически калорифер

Защо да се снабдите с калорифер?

Определено калориферите са добро решение за отопление навън, генерирайки мощна топлина. Един дизелов калорифер може да покрие склад, който е със средни размери. Това е доста удобно, когато трябва да се работи на открито, като строителни обекти или пък работилници на открито, през зимата. Никой друг тип нагревател не може да работи толкова добре, колкото калориферът.

Тъй като използва вентилатор, калориферът издухва затоплен въздух в цялата зона, повишавайки температурата наоколо изключително бързо. Тоест няма да се налага да чакате изобщо да се стопли помещението.

Най-големият позитив обаче на калориферите е фактът, че са мобилни и можете да ги местите от място на място. Важно е само да обмислите всички правила за безопасност, където и да ги поставяте.

Освен всичко това, калориферите имат и лесна настройка за управление. Когато разполагате с лесно захранване, можете веднага да включите калорифера и да го оставите да повиши температурата наоколо. В сравнение с други видове нагреватели, калориферите са по-малко склонни към повреда или неизправност. Това ги прави незаменими уреди на места, където трябва да работят по-дълго време.

На последно място ще сложим и преимуществото от различни размери и дизайни, които могат да бъдат пригодни за всякакви помещения. Съвет от нас е да изберете онзи, който най-добре ще пасне на мястото, а не този, който е най-голям или най-мощен. Може да не ви е необходим чак толкова голям калорифер и няма защо да инвестирате в такъв.