Пътните транспортни произшествия през последната една година зачестиха доста и всеки ден слушаме и виждаме по новините за пострадали или загинали. Проблема за случващото се може би се корени както в нас самите, така и в органите на реда, които трябва по-строго да следят случващото се по българските пътища.

В днешната статия ще стане на въпрос за това как трябва да реагираме в ситуация на случило се ПТП, какви са правата ни след това, ако сме пострадали и може ли да бъде получено обезщетение за причинените вреди върху нас. Също така ще стане на въпрос и за това дали е добра идея да потърсим адвокатска помощ с всичко нужно около случилото се.

Какви са обстоятелствата, при които можем да получим парично обезщетение в следствие на ПТП?

Ще започнем с това, че парично обезщетение при ПТП не може да бъде поискано и получено от лицето, което е виновно за случилото се. Това означава, че ако вие сте причинил произшествието, то нямате право да претендирате за получаване на обезщетение за настъпилите травми по вас.

По друг начин стоят нещата, ако сте се намирали в превозното средство на лицето, което е виновно за случката. В такъв случай вие ще имате право да получите обезщетение за травмите, които имате. Този факт го знаят по-малко от потърпевшите при ПТП и затова не се възползват от правото си.

Като обобщение за всички останали случаи на ПТП ще кажем, че всеки един участник в движението като пешеходец, велосипедист, шофьор на мотор или друго МПС има право на такъв тип обезщетение, ако е пострадал и това се докаже. Съветваме ви да съберете всички нужни документи, чрез които да предявите иск за получаване на парично обезщетение.

Как да реагираме, ако сме участници в ПТП?

Всеки човек би реагирал по различен начин, когато се случи такова нещо и това е напълно нормално. В такива моменти обаче е изключително важно запазването на самообладание и хладнокръвие, което със сигурност е фактор, че може да се реагира адекватно от ваша страна.

Първото нещо, което трябва да направите при катастрофа или друг вид ПТП е да се окаже първа помощ на пострадалите, а след това се позвъни на телефон 112, за да бъде изпратен екип на спешна помощ и на полицията. През това време не трябва да напускате самото място, освен ако не се налага да бъде закарано лице до спешна помощ, след което отново трябва да се върнете.

Ако сте пряк свидетел на случилото се също трябва да окажете помощ. Помощта може да се изразява в това да дадете вода, да разговаряте с пострадал докато дойде линейка или пък с физическа помощ за изваждане на пострадал от кола участник в ПТП-то. Никога недейте да подминавайте нещо такова, което се е случило с думите- „има кой да помогне, не съм само аз“!

Каква помощ може да ни окаже адвокат във връзка с обезщетението при ПТП?

Адвокатската помощ може да ни бъде много полезна особено, ако за първи път се сблъсквате с така ситуация. Често се случва да бъдат отказвани обезщетения или пък ако бъдете одобрени за такова, то вие ще получите минимални парични стойности.

помощ от адвокат за обезщетение

Когато имате добър адвокат зад себе си, тези неща няма да стоят по този начин и вие ще сте сигурни в това, че ще получите обезщетение и то ще бъде адекватни и съобразено с нанесените върху вас щети.

Поинтересувайте се от това кой е най-добрият адвокат в града ви и се обърнете към него. Ако ви притеснява факта, че тази помощ може да ви излезе скъпа, то е важно да знаете, че всички адвокатски разходи ще ви бъдат върнати с полученото обезщетение.