Зимите у нас през последните години не са това, което бяха. Това обаче не означава, че студа и самите зимни условия не влияят на автомобилите ни. Няма спор, че през зимата се шофира много по-трудно отколкото през лятото.

Снега, заледения път, кишата и калта на места значително затруднява шофирането и от наша страна се изисква да бъдем по-бдителни, внимателни и да се спазват ограниченията на пътя.

В тази статия ще стане на въпрос за ситуациите през зимата, при които шофьорите могат да потърсят услугите на компаниите за пътна помощ. Трябва да знаете, че всеки може да се възползва от услугите на дадена компания многократно, тъй като не се знае кога и какво ще се случи с автомобила.

Смяна на спукана гума през зимата

Пътищата в България не са едни от най-качествените и няма как при всяко едно пътуване да не сте попадали на отсечки с много дупки. Когато обаче дупките на пътя се комбинират с непочистен сняг или пък хлъзгава настилка става много опасно за шофиране. Пукането на гума по време на шофиране е ситуация, в която ако попаднете трябва да реагирате адекватно.

Смяната на гума може да ви се струва лесна задача, но ако шофирате някакво по-голямо по размери МПС си е трудна задача. Случва се и така, че да нямате резервна гума или инструменти и в такава ситуация може да се обадите на пътна помощ БИГ-гр. София. При вас ще бъде изпратен екип, който да смени спуканата гума и вие да продължите пътя си.

Подаване на ток

Ако през лятото паленето на автомобила е било лесна задача, то през зимата може да имате известни затруднения. Студения климат влияе върху автомобила ви, неговият акумулатор и всички други компоненти. Сутринно време ще запалвате по-трудно автомобила си, а ако не успявате може да се обадите на пътна помощ и да потърсите услугата подаване на стартов ток на място. Всичко става за минути и така вие няма да закъснеете за работа, среща и т.н.

Изтегляне и репатриране

Както вече казахме за пътните условия през зимата, те могат да са опасни и дори понякога екстремни. Разумното шофиране през зимата е единственото нещо, което може да ви помогне да не изпаднете в ситуация на опасност. Спазвайте скоростовите ограничения, не предприемайте рискови изпреварвания и спазвайте нужната дистанция.

репатриране през зимата

Ако ви се случи да загубите контрол над автомобила и да излезете от пътното платно или пък да катастрофирате в друг автомобил, то знайте, че има кой да ви помогне след това. В такива ситуации ваденето на автомобили от канавки или пропасти и тяхното репатриране става с помощта на репатрак, който е снабден с лебедка и платформа. Вие като пострадали може да бъдете транспортирани до сервиз на пътна помощ или дори до вашият дом, за да бъдете спокойни и сигурни.

Като за финал можем да кажем следното: бъдете внимателни и съобразителни когато шофирате през зимата. Няма за къде да бързате и по този начин да рискувате както вашия, така и чуждите животи на пътя. Пътна помощ от своя страна винаги ще бъде на линия за всеки пострадал автомобил на пътя.