Въпреки това, тъй като тази класификация е насочена към инструменти за симфоничен оркестър, тя страда от определени ограничения и недостатъци. Поради това някои музиколози просто разширяват тази класификация, като добавят до три допълнителни категории: глас, клавиатури и електроника.

Най-основното разделение, в което се разделят музикалните инструменти са: духови, струнни и ударни инструменти. Въпреки това са направени допълнителни разделения на класификациите на инструментите.

 Духови инструменти

Те се характеризират с това, че звукът, който издават, се получава от вибрациите на въздуха в тръбата. Това, което ги отличава един от друг, е начинът, по който карате стълба въздух да вибрира. Ще се спрем на следните групи:

Изработен от дърво: както подсказва името му, повечето са направени от този материал. И казваме мнозинството, защото днес някои са направени от метал. Те са съставени от тръба с дупки, които ще бъдат покрити с пръсти или с клавиши, за да издават различни звуци. Тези инструменти имат много тънък лист вътре, който, когато духате върху него, вибрира срещу стената и звучи. Те могат да имат различни отвори и това е причината звукът, който произвеждат, да варира.

Метал: вградени в метал, те произвеждат много по-разнообразен звук. Те са съставени от цилиндрична тръба, която в някои случаи се навива на руло. Тръбата, тубата, тромбонът, валдхорната, саксофонът и валдхорната са изработени от метал.

Струнни инструменти

Има различни техники за създаване на звук:

Търкане на струните: цигулка, виола, виолончело и контрабас. Всички те имат лък за търкане на струните, като всеки е различен. Тази на цигулката е дълга и фина, и този на контрабаса, къс и дебел.

Бране на струните: те издават звук, когато дърпате струните.  Всяка струна звучи различно, когато я докосвате. Помислете за арфа, китара, мандолина или лютня.

Почти всички струнни инструменти имат резонансна кутия, която служи като усилвател на звука и обогатяване на тембъра.

Ударни инструменти

В този случай звукът се произвежда, защото удряме твърдо тяло, което караме да вибрира и следователно звучи. Това семейство има голямо разнообразие от тембри, които лесно акомпанират на други музикални инструменти.

Ударни музикални инструменти могат да се правят с метални, дървени пръчки или дори с ръце.

Те са разделени на две категории:

1.Инструменти с определен звук (мелодичен): те могат да дават различни ноти и най-използваният е тимпаните, които могат да съдържат педал, чрез който променяме височината му. Други инструменти са карилон, ксилофон и металофон.

2.Неопределени звукови инструменти (ритмични): те не са в състояние да дадат точна нота, те просто издават звук. Примери за това са малкият барабан, бас барабанът, чинелите и триъгълникът.

Тяхната звучност допринася за придаването на емоция и драматизъм на всяко музикално произведение и обикновено се изпълняват в оркестър или група, тъй като едва ли има музикални композиции само за тях.