Може би продажбата на апартамент е лесна задача за тези, които са минали вече през този процес, но тази статия е за онези, които все още не са, а искат да продадат жилището си поради една или друга причина. Обикновено продажбата на жилище е хубаво да се случи бързо и да получим парите си час по-скоро.

Лесната и бърза продажба на жилище в София обаче си има своите неща, които трябва да бъдат предвидени и направени. Фактори могат да бъдат парите, поискани от вас за апартамента, неговото местоположение, състоянието му и има ли в близост някакви места като хранителни магазини, болници, детски градини, аптеки и т.н.

Предварително подготвяне за продажбата

Когато решите, че искате да продадете апартамента си е хубаво да го подготвите за тази продажба. В най-голям смисъл подготвянето се изразява в това да изчистите и приведете апартамента в прилично състояние. Според проучвания измежду търсещи жилища в София и не само, неподдържаните апартаменти и наличието на мръсотия при огледа на жилището са неща, които отблъскват.

Също така е добре да вземете личните си вещи и да не ги оставяте в апартамента. Никой не го интересува това какви картини или пък снимки имате вие, а интереса е насочен изцяло към това в какво състояние е жилището. Ако обзавеждането ще остане за купувачите, то трябва поне старите и невзрачни мебели да бъдат изнесени, за да не създават илюзия за неподдържаност и безхаберие.

Нашият съвет е да почистите хубаво, а ако не ви се занимава с това, то може да се обърнете към компания за почистване, която да свърши „мръсната“ работа. Знайте, че първото впечатление е най-важно и всичко казано след него може да не е от помощ.

Къде да обявим, че продаваме апартамента си в София?

Точното място, на което да пуснете обява, че продавате жилище в София също е от голямо значение. В днешно време всичко се случва в интернет пространството. Има десетки и дори стотици сайтове, в които може да публикувате снимки с описание на вашият апартамент и по този начин да намерите купувачи за него.

Снимките, които ще направите трябва да са с прилично качество, за да може да се разберат правилно от търсещите ново жилище. Ако качите снимки с лошо качество, то въпросите към вас относно дадена снимка ще са много повече. Описанието задължително трябва да отговаря на състоянието, в което се намира апартамента. Не е хубаво да се пишат неверни неща, защото всичко ще се разбере при евентуален оглед.

Как да определим цена на апартамента, който продаваме?

Определянето на цена е ключов момент в цялата продажба. Тя отново трябва да е напълно съобразена със състоянието и местоположението на апартамента и с още куп други критерии. Може да разучите пазара на имоти в София и в частност на района, в който продавате жилището. Сравнете различни цени на различни апартаменти и това със сигурност ще ви в голяма помощ.

Поставянето на твърде висока или пък твърде ниска цена може да откаже търсещите апартамент още преди да се направи оглед и установи тяхното виждане за състоянието и качеството на апартамента. Затова, ако мислите, че няма да се справите с определянето на точната цена е хубаво да потърсите помощ от някого, който да удари едно рамо със съвет, идея и обосновка за това каква трябва да е цената.

Има ли по-бърз начин за продажбата на апартамент в София?

Винаги има по-бърз и лесен вариант за разрешаването на даден проблем. При продажбата на жилище също има по-бърз и лесен начин. Това, което трябва да направите е да потърсите компания за изкупуване на имоти, която да купи от вас апартамента.

При вас ще бъде изпратен специалист или няколко такива, които да огледат апартамента, да го оценят, да видят какво точно има около него и след това да ви предложат цена. Ако се съгласите с нея, то вие ще може да получите парите си до броени дни.