Няма спор, че един от най-често теглените кредити са именно стоковите кредите. Първо защото са за сравнително по-малка сума пари и второ защото обикновено стоките са сравнително евтини.

Най-често такива стокови кредити се отпускат за най-различна техника, като фаворити съответно са стоковите кредити за телевизори, хладилници, компютри и т.н.

Честно казано, като човек, който е теглил няколко такива кредити съм правил някои съществени грешки, които след време осъзнавам и които вероятно правят повечето хора, които са купували стока на изплащане от голям магазин за техника. Именно затова се отнася и тази статии – за грешките и съответно как можем да ги избегнем, преди да си купим стока на изплащане.

Една от първите грешки, които направих при първият си стоков кредит е лошата преценка за необходимостта от стоката, а именно – закупуване на не толкова необходима стока.

В моят случай, бях си наумил, че искам лаптоп. Не защото нямах компютър, а защото беше модерно и готино да имаш мобилен компютър. Все още този тип устройства не бяха от най-евтините и съответно въпреки, че работих ми беше непосилно да си го купя на момента, а събирането на пари не ми беше силната част. Та така импулсивно си харесах лаптоп и кандидатствах за кредит. Попълних няколко формуляра (т.е договори за кредит ) и тук беше втората моя грешка – не прочетох договора.

Естествено получих си лаптопа и бях много доволен от “покупката”, но удоволствието бързо се изпари след няколко месеца, когато се оказа, че месечните вноски ми идват малко в повече от очакваният поносим разход. Естествено имаше и случаи в които се наложи да се забавя с месечните вноски, което определено беше неприятно преживяване, понеже кредиторите, все пак си искаха парите, както трябваше да ги внасям и ми звъняха да ме питат кога ще си получат парите и т.н.

Накрая, след като ми беше писнало, реших да си погася заема преждевременно и тук дойде и първата изненада, породена от факта, че не бях си прочел договора в който се гласеше, че в случай, че си погася заема преждевременно им дължа неустойка в размер на една месечна вноска. И така, след като всичко приключи бях доволен, че най-накрая съм си изплатил дължимото и няма да се караме с хората, които съвсем в правото си, си искаха парите.

Така в кратка история се опитах да опиша 3 от най-често срещаните грешки при заема за стоков кредит:

  • Кандидатстване за стоков кредит на стока, която не ни е толкова необходима;
  • Не четем договорите, които подписваме за стоков кредит;
  • Не си правим сметката, дали парите за месечната вноска ще са ни по силите за периода от време за който трябва да изплатим кредита.

Изхождайки от тези 3 грешки, мога да ви дам и следните 3 съвета:

Ако стоката, която искате да закупите не ви е толкова необходима на момента, по-добре си съберете парите и тогава я купете. Тогава няма да се наложи да плащате лихви и такси по кредита, а и няма да се притеснявате, че не можете да си платите месечната вноска в случай на непредвидени разходи;

Винаги прочитайте договорите които подписвате. Така ще сте наясно на какви условия си взимате стоката и реално колко ще ви излезе всичко, а и ще сте наясно за условията за предсрочно погасяване и случаите в които изпаднете в несъстоятелност да си платите месечните вноски по стоковият кредит;

Преди да закупите дадена стока си направете малък анализ какви са приходите и разходите ви. Така по-лесно ще можете да прецените и колко ще можете да отделяте да си плащате месечните вноски по кредита. Много от хората си казват “Аз взимам 1000 лв. месечна заплата и мога да отделям 100 лв./месец”, но не пресмятат, че примерно ако днес разходът им за ток, вода, храна е 500 лв., утре може да е повече. Естествено хубаво е да не изключваме и непредвидени разходи, като разходи за лечение или друг вид разход, който не търпи отлагане.

Това естествено са доста малка част от допусканите грешки при теглене на стоков кредит, но са едни от най-съществените и най-често правените.

Надявам се статията да ви е полезна и ви гарантирам, че спазвайки ги ще си спестите голяма част от възможните главоболия с кредитни компании, както и значително по-добра кредитна история, което неимоверно ще направи кредитите да работят за вас, а не да ви носят само негативни емоции.