Когато търсим в Интернет ние разчитаме да получим пълна и точна информация по темата, която търсим. Едновременно с това искаме да намерим това, което търсим максимално бързо. Почти всички от нас вярват, че се получава точно така. Това обаче просто не е вярно.

С всеки изминал ден гигантът в Интернет търсенето Гугъл монополизира все повече и повече този сектор. Огромна маса хора разчитат единствено на тази търсачка за да намерят информацията, от която се нуждаят. Мотото на Google е „Don’t be evil“ – „Не бъди зъл“, но те обаче сякаш не се съобразяват със своя слоган. Всъщност, въпреки огромното си желание те са обречени да бъдат такива. Както е с всеки монополист. В момента Google може да представлява заплаха дори за медийната свобода в Интернет и причините за това са очевадни, както очевадно е и решението на проблема.

Къде е основният проблем? От голямата търсачка всячески се борят с това да преодолеят спам сайтовете и да направят своите резултати чисти и най-вече полезни за потребителите. Със своя стремеж към чисти резултати Google казва – правете сайтовете така както ги искаме ние. Не ги ли направите по нашия начин ние ще ви извадим от резултатите си и никой няма да посети сайта ви. Не правите ли каквото те казват, всичките ви усилия да създадете добър и полезен сайт отиват на вятъра. Сгафите ли веднъж пред Google сте извън трафика завинаги.

Това неприятно положение може да бъде преодоляно само по един единствен начин. Този начин е свързан с историята на двама оптимизатори на сайтове, които са имали щастието или нещастието да се сблъскат с монопола на Google. След като преодоляват проблема Александрина и Калин осъзнават, че мрежата има нужда от независими търсачки, които да надграждат над това, което Google предлага. Точно това направили и създали napred.bg. Една търсачка, която не се ръководи от принципите на по-големия в търсенето. Търсачка, която подрежда резултатите не чрез сложни алгоритми, на които никой не може да им хване края, а чрез внимателна човешка преценка. С други думи, всичко по-важно се проверява ръчно и се подрежда ръчно. От хора за хора.

Когато потърсите нещо в napred.bg вие ще намерите много сайтове, много страници информация, които по една или друга причина Google не индексира. Ще намерите по-добре подредени резултати, в които няма да видите платени позиции, примерно за новини от България – https://www.nbtv.bg/novini/

Ще намерите бързо и лесно онова, което търсите.

Търсачката има и други предимства освен това, че е конструирана максимално добре да подрежда български сайтове. Тя е направена така, че да пести време. Когато потърсите нещо в napred, за което информацията може да бъде открита само на едно място, търсачката ще ви праща директно на сайта. Освен това, napred.bg е направена така, че да разбира човешки въпроси. Можете спокойно да напишете нещо от рода на „кой има имен ден днес“ – тази търсачка ще ви разбере и ще ви даде отговорите, които търсите.

Надграждайки над добрите практики на Google и преодолявайки проблемите му napred.bg е един отличен сайт, от който всеки може само да спечели. Не губите нищо, а печелите време и информация. Сигурно двете най-важни неща за съвременния свят.