Отново наближават есента и зимата – сезоните на малките потребителски заеми и кредити. По традиция сезонът на кредитите за почва от края на октомври и приключва края на февруари.

Причината е, че все повече домакинства са изненадани неприятно от високите сметки за ток и парно. По данни на една от големите български кредитни институции почти 2/3 от кредитите отиват за погасяване на сметки за ток и парно и покриване на предишни задължения от друг кредит. По-малка част от кредитите – между 6 и 8% се взимат за покупка на автомобил, мебели или ремонтни дейности в къщи.

По данни на Българска Народна Банка, основен показател е затихването на потребителските кредити на фона на многобройните тегления на малки суми пари от фирми за бързи кредити. БНБ съобщава също, че в сравнение с миналата година по това време, броя на изтеглените кредити се е повишил с 5% и сумата, която българския народ има да връща чрез бърз кредит възлиза на 1, 5 млрд лева!

Така наречените фирми за бързи кредити предлагат по-малки суми пари с по-ниски лихви, които могат да се погасят по-бързо. Това е сериозна опасност за банковите институции и предпоставка за криза.

Важно при теглене на бърз кредит е да се запознаем обстойно със всички условия в договора и най-вече, какви са санкциите за нередовни платци и какви са първоначалните такси за кандидатстване и поръчител на кредита.

Желателно е преди да сте се насочили към теглене на пари онлайн от небанкова институция, да сте сигурни че може да погасявате главницата и лихвата в срок. Много от тези финансови фирми правят изгодни предложения като първи безлихвен заем и гарантирано одобрение в рамките на няколко минути. Тези изгодни условия понякога са голямо предимство пред банковите заеми, за които трябва да почакате поне седмица. Това време е нужно за доказване и разглеждане на доходите ви, намиране на поръчител, изясняване на всички условия по кредита, издаване на нови дебитни карти и крайното усвояване на желаната сума.

При бълзите заеми това време е сведено до минимум и още днес може да разполагате с изисканата от вас сума пари назаем.