Пъзелите попадат в категорията на онези детски играчки, които развиват логическото мислене и концентрацията. Според педагозите те доказано помагат за повишаване на детското IQ.

Има различни видове, които са подходящи за бебенца от няколко месеца до тинейджърска възраст. Пъзелите могат да се причислят към категорията на заниманията, които запълват свободното време, ненатоварвайки очите и ума със синята светлина от екраните.

В тази статия ще обобщим някои от неоспоримите предимства на тези занимателни игри.

1. Меки пъзели

Неслучайно започваме с тях, защото те са подходящи дори за най-малките дечица – новородени или на няколко месеца. В своята същност те са направени от дунапрен и са цветни, за да привличат с яркостта си вниманието на малчуганите. Тези пъзели са чудесни за първите стъпки в образованието. На пазара могат да се намерят меки пъзели с букви, цифри, геометрични форми и т.н. Те са предназначени за поставяне на пода под формата на шарено килимче, което е чудесно за игра между мъникът и неговите родители.

2. 3D пъзели

През последните години 3D моделите набират все по-широка популярност, което е напълно разбираемо, защото е нещо ново за пазара. Триизмерните пъзели са подходящи за споделени занимания между родители и деца, които изграждат връзка на любов и споделеност помежду си. споделянето на общо хоби с децата може да се окаже безценен начин за създаване на спомени. Обикновено тези 3D пъзели са подходящи за деца на 6 или повече години. Сред най-често срещаните форми при този вид модели са на популярни сгради, замъци и катедрали като Айфеловата кула, Бигбен в Лондон или Колизеума, както и обичани герои като Миньоните, Мики Маус, Междузвездни войни и прочие. Правилно сглобените части от 3D пъзела, образуват модел, който може да се постави върху рафт в дома ни, където да се използва с цел декорация. Интересни предложения вижте тук – https://ohoboho.com/pazeli-3d/

3. Картонени

Без съмнение, това са най-познатите и харесвани варианти. При тях разнообразието е меко казано огромно. То се изразява не само в броя части, но и в вида на сглобяваната картинка. Тя може да бъде горски пейзаж, натюрморт, красиви животни, анимационна картинка и др. Пъзелите от по 1000 и повече части са красив семеен подарък, който осигурява часове в редене на отделните части за двама, трима или повече души. Без значение, кой вариант ще изберем да си вземем, с пъзелите ще имаме гарантирано приятно време, което развива концентрацията на малчугани и възрастни еднакво добре.