Много пациенти (или техните родители) ни питат кой вариант ще е по-добър за тях. Това наистина е лично решение, затова решихме да ви предоставим информация, която да вземете със себе си, за да ви помогне, ако имате нужда от време, за да обмислите възможностите си.

Важно е да запомните, че с алайнери могат да се лекуват повечето, но не всички ортодонтски проблеми. Ето защо е важно да разговаряте с вашия ортодонт по време на първоначалната консултация за това коя опция може да ви помогне да постигнете най-добър резултат. Повече за тях, може да научите на този линк – https://igdental.bg/alayneri.html

За много случаи обаче са налични и двата варианта, което означава, че можете да решите според това какво бихте предпочели и какво най-добре отговаря на начина ви на живот.

Брекетите се изработват от метал или порцелан и се прикрепят към зъбите ви. След това се използват метални жици и гумени ленти, за да се осигури сила, която да помогне на зъбите да се придвижат в правилната позиция.

Изравнителите са изработени от пластмаса и са съобразени с вашите зъби. Всеки алайнер придвижва зъбите стъпка по стъпка към крайната позиция. Малки бучки от композитна смола (материал за запълване с цвят на зъб) се прикрепят към различни зъби, за да помогнат на алайнера да се задържи върху зъба, така че да може да се премести правилно.

Алайнери

Външен вид: Алайнерите са по-малко забележими от брекетите, тъй като са прозрачни и изработени по поръчка, за да паснат на зъбите ви. Това може да е фактор за много, но не за всички пациенти.

Диета: Тъй като сваляте алайнерите си, за да се храните, това не се отразява на диетата ви. Все още ще можете да ядете храните, които харесвате. Някои храни са трудни или неудобни за ядене с брекети и могат да причинят счупвания, които могат да забавят лечението и да наложат допълнителни посещения за извършване на поправки.

Хигиена: Тъй като алайнерите са подвижни, можете да почиствате зъбите си с четка и конец за зъби както обикновено. Това е важно, тъй като почистването на зъбите с поставени брекети е предизвикателство за много пациенти.

Назначения: Тъй като преместването на зъбите е предварително планирано от Вашия ортодонт, посещенията в кабинета обикновено са много по-прости, а в някои случаи могат да бъдат и по-малко. Това може да бъде голямо предимство за всички, които водят забързан живот!

Удобство: В общи линии, алайнерите са по-удобни от брекетите. Въпреки че зъбите все още могат да бъдат донякъде нежни, когато започнат да се движат, устните и бузите обикновено са по-малко раздразнени, тъй като пластмасовият алайнер е по-гладък от металните или порцелановите брекети. Това може да е особено важно за тези, които спортуват контактно (или полуконтактно).

Брекети

Приложим при всички случаи: Докато с алайнери могат да се лекуват повечето случаи, с брекети могат да се лекуват всички случаи. Това означава, че брекетите винаги са опция.

Разнообразие от брекети: Брекетите могат да бъдат различни видове метални брекети, с или без цветове. Съществуват и порцеланови брекети, които са много по-дискретни от обикновените метални брекети.

Съответствие: Тъй като брекетите са фиксирани към зъбите, не можете да забравите да ги носите или да ги загубите. Това може да бъде полезно за някои пациенти, ако те не са вътрешно мотивирани да спазват адекватно носенето на алайнери.

Има много неща, които трябва да вземете предвид, когато преценявате възможностите за ортодонтско лечение. Надяваме се, че предоставената по-горе информация ще ви бъде полезна, за да решите коя възможност е най-подходяща за вас. Няма правилни или грешни варианти, но е много важно да сте информирани за избора си и за това какво ще означава той в ежедневието.Най-важното е да задавате въпроси. Уверете се, че разполагате с цялата информация, която ви е необходима, за да вземете информирано решение.