Различните форми на ваната имат различни качества. Овалната вана, за разлика от правата или ъгловата вана, има присъщи обли ъгли, които позволяват на тялото ви да почива перфектно. Това осигурява необходимата опора и комфорт за гърба ви, без да пречи на крановете на ваната. Овалните вани са много разпространени, което означава, че постигането на идеалната дължина и дълбочина е много по-лесно в сравнение с други форми и стилове.

Овалните вани също така са изключително лесни за почистване в сравнение с други вани. Формата, заедно с кръглите вани, позволява да се получи непрекъсната повърхност, която гарантира лесно отстраняване на замърсяванията. Няма грапави ъгли или остри линии, в които често се задържа мръсотия.

Други форми на ваната

Има и няколко други форми, които можете да обмислите в зависимост от пространството в банята и размера на помещението. Това зависи и от това дали имате нужда от душ и коя част от помещението ще се използва постоянно. Стилът трябва да отговаря на естетическите и пространствените съображения.

Правоъгълни вани

Правоъгълната вана обикновено е най-често срещаният тип. Този стил може да бъде поставен на най-често срещаните места, където хората искат да разположат ваната. Това включва елементи като ниши или ъгли на помещенията, за да се увеличи максимално пространството. Въпреки че често се поставят до стената, правоъгълните форми се предлагат и като свободностоящи вани. Те заемат повече пространство, но пък са по-впечатляващи.

Правоъгълните форми подхождат на почти всички видове бани. Г-образните и П-образните бани са продължение на традиционния дизайн с много сходни аспекти.

Квадратни вани

Квадратната вана има много от предимствата на правоъгълната вана. Характеристиките включват възможност за безпроблемно монтиране на дизайна в ъгли. Поради квадратната форма обикновено е необходима по-голяма баня (и следователно повече площ), за да се осигури достатъчно място. Тъй като стените на ваните са разположени на по-голямо разстояние една от друга, влизането и излизането от ваната може да е малко по-трудно. Ако пространството е проблем, душът може да бъде алтернатива.

Защо се препоръчват овални вани, когато други варианти са по-лесни за монтиране или предлагат по-голям ергономичен комфорт? Овалните вани успяват да се справят достатъчно добре с всичко, вместо да се отличават в една конкретна област. Формата предлага точното количество опора за гърба, за да е комфортна, като същевременно е лесна за поставяне и приятна за окото.

Освен това овалните вани са по-достъпни и по-лесни за закупуване, тъй като на много места се предлагат различни стилове, размери и цветове. Тази форма е практичен вариант, който спестява не само от портфейла ви, но и от времето ви с лесна поддръжка.

Източник:  interiorendizain.bg