За съжаление, понякога се случва да изпаднем в ситуации, в които ни е нужна финансова помощ. Хубавото е, че съществуват бързи кредити, които могат да ни помогнат да се справим с временни затруднения. Но как да изберем най-изгодния и добър бърз кредит?

 1. Определете нуждите си

Първата стъпка е да определите точно каква сума ви е нужна и за какъв срок. Не кандидатствайте за повече пари, отколкото са ви необходими, тъй като ще плащате лихви за цялата сума.

 1. Сравнете предложенията

Не се хвърляйте на първото предложение, което ви попадне. Разгледайте различните оферти на кредитните институции, като сравните:

 • ГПР (годишен процент на разходите): Това е най-важният фактор, тъй като показва реалната цена на кредита. Колкото по-нисък е ГПР, толкова по-изгоден е кредитът.
 • Такси: Някои кредити имат такси за кандидатстване, за предсрочно погасяване, за месечно обслужване и други. Проверете какви такси се прилагат и ги вземете предвид при изчислението на общата цена на кредита.
 • Условията за кандидатстване: Обърнете внимание на минималните изисквания за кредитен рейтинг, доходи и трудов стаж. Някои кредитори може да имат и други специфични условия.
 • Срокът за погасяване: Изберете срок, който е съобразен с вашите финансови възможности. По-дългият срок води до по-високи лихви, но по-ниски месечни вноски.
 • Начин на изплащане: Някои кредити се изплащат анюитетно (с равни месечни вноски), други – по дегресивен план (с намаляващи вноски). Изберете начин на изплащане, който ви е удобен.
 1. Проверете кредитната си история

Преди да кандидатствате за кредит, е добре да проверите кредитната си история. Така ще знаете какъв е вашият кредитен рейтинг и дали имате необслужвани задължения, които могат да повлияят на одобрението на кредита.

 1. Кандидатствайте онлайн

Много кредитни институции предлагат онлайн кандидатстване за бързи кредити. Това е бърз и удобен начин да получите оферта, без да се налага да посещавате офис.

 1. Бъдете отговорни

След като получите одобрение за кредит, е важно да го погасявате редовно и в срок. Забавянето на плащанията може да доведе до глоби, лихви и влошаване на кредитната ви история.

Важно е да запомните:

 • Бързите кредити са предназначени за краткосрочни нужди. Не ги използвайте за финансиране на дългосрочни цели.
 • Вземайте кредит само от лицензирани кредитни институции.
 • Не се поддавайте на обещания за лесни и бързи кредити без проверки.
 • Четете внимателно условията по договора, преди да го подпишете.

С разумно планиране и отговорно отношение, бързите кредити могат да бъдат полезен инструмент за справяне с временни финансови затруднения. Използвайте ги разумно и не забравяйте да сравнявате предложенията, преди да вземете окончателно решение.