Ролетните щори са страхотно удобство, което се монтира отвън на вашата пвц или алуминиева, или дървена дограма и я допълва. Те са подходящи при за всеки тип прозорци и осигуряват защита от слънцето, подобряват звукоизолацията, намаляват външните шумове и разходите за отопление и още нещо – можете да затъмнявате или осветлявате помещението си, когато решите. С други думи – можете да превърнете деня в нощ, когато решите.

Има различни видове външни ролетни щори – основните разлики са в елементите на техните механизми.

Oсновни механизми:

  • Механизъм на алуминиева щора с GI ламели;
  • Механизъм на щората с PVC ламели;
  • G2 механизъм;
  • G3 механизъм;
  • G4 механизъм;
  • G5 механизъм.

Основната разлика в механизмите на различните по големина щори е в размерите на ламелите. Например при G механизмите всеки следващ механизъм е с по-голям ламел и естествено цената му е по-висока. Като цяло всички ламели се движат в специално създадени за целта канали от алуминий, а тези канали са уплътлнени със специални четки или гума.

Ръчно контролирани или автоматични ролетни щори

Автоматизираните ролетни щори ви дават възможност да управлявате по-лесно отварянето и затварянето, пропускливостта на Слънчева светлина. Най-луксозните модели имат дори гласово управление и възможност за контрол с жестове, а тези от среден до висок клас могат да имат дистанционно управление, което пак е страхотно удобство. Разбира се цената на автоматизираните ролетни щори е малко по-висока, но луксът си заслужава.

Обобщение

Ролетните щори спират слънчевите лъчи и намаляват вашите разходи за отопление, спират шума и са на разумна цена.

Произведени са от материали като алуминий или PVC, тоест не ръждясват и предпазват вашата дограма от атмосферни и механични влияния. Могат да се монтират както от външната страна на дограмата, така и от вътрешната ѝ, а и могат да бъдат управлявани както ръчно, така и посредством някакъв мотор.