Сред различните видове мазилки за стена са фурнир, гипс, таделакт и пясъчна мазилка. Нека разгледаме подробно тези видове. Каква е разликата между тези видове? Какво е важно да знаете за всеки тип, преди да решите кой да използвате в дома си? Събрахме малко полезна информация за вас. Продължете да четете, за да научите повече за предимствата и недостатъците на всеки от тях.

Фурнир мазилка

Сред многото различни видове мазилки за стени, фурнирната мазилка е може би най-скъпата. Но си струва цената за издръжливостта, която предлага. Непрекъснатата повърхност на мазилката я прави по-малко податлива на изкривяване и избледняване от гипсокартона, който може да бъде склонен към напукване и лющене. Освен това, е идеална повърхност за боядисване, тъй като мазилката изсъхва равномерно и е относително устойчива на влага.

Може да се нанася на два етапа като основа и завършващо покритие, или като един слой. Въпреки че и двата метода на нанасяне са мокри, процесът на нанасяне е по-бърз и по-надежден от другите видове мазилки за стени. За разлика от гипсокартона, който трябва да се шлайфа след всеки слой, фурнир мазилката се нанася еднократно и втвърдява без необходимост от допълнителна намеса.

Гипсова мазилка

Конвенционалната гипсова шпакловка спомага за изграждането на устойчиви на пожар, звук и температура вътрешни стени. Тази мазилка лесно се приспособява към различни дизайни на стени и е подходяща за използване с решетка за гипсокартон. Също така често се използва против надраскване и е единствената мазилка, която може да се нанася на 3 слоя върху широк фланец Също така се използва широко в рамките на вратите, както и при фугирането.

Гипсовата мазилка се доставя в торби с готова смес. След отваряне на плика разбъркайте вода и прах от гипсова мазилка. Мазилката се полага на слоеве, всеки с дебелина около 13 mm. След това се изглажда, за да се създаде гладка повърхност. С помощта на поплавък с вода изтъркайте повърхността на мазилката със силен натиск.

Варова мазилка

Варовата мазилка Таделакт се използва по-често в мароканските домове, техниката вече набира популярност в средите на интериорния дизайн в САЩ и Европа. Техниката произхожда от Мароко и набира популярност като устойчива, дълготрайна и водоотблъскваща опция. Въпреки че е скъп вариант, много собственици избират да го използват в домовете си. В допълнение към своите издръжливи, водоотблъскващи и устойчиви качества, мазилката таделакт също е относително лесна за поддръжка.

Tadelakt е направен от естествено вещество и е устойчив на мухъл и плесен. Тъй като е естествен материал, таделактът се поддържа много лесно. Също така е естествено устойчив на мухъл и плесен, така че може да издържи на ежедневна употреба. Таделактът обаче е скъп в сравнение с плочките. Не се препоръчва използването на агресивни почистващи препарати като белина, тъй като това ще повреди водоустойчивата повърхност на материала. Веднъж повреден, таделактът не може да бъде поправен.

Пясъчна мазилка

Тази мазилка за стени осигурява напълно гладка и изравнена повърхност. Изработена е от цимент и фин пясък в съотношение 1 част цимент към три части фин пясък. След това се добавя необходимото количество вода. След това повърхността на мазилката се завършва с дървена шпакловка. Докато нанасяте гладко лято покритие, препоръчително е да не използвате стоманени поплавъци върху външни повърхности. Въпреки че стоманените поплавъци са подходящи за гладки покрития, те могат да причинят пукнатини при атмосферни условия.

Ако не сте сигурни коя мазилка да изберете, консултирайте се с продавачите в магазина или с вашия майстор.