Знаете ли, че чашите за чай могат да се различават драстично, спрямо страната, където се намирате? Някои са високи и големи, наподобяващи чаши за кафе, а други малки и шарени, достойни за чаено парти. В България, чашите за чай се различават и спрямо личните предпочитания на човека, който ги използва. Ако разгледате един онлайн магазин за съдове и посуда, като Anmar ще се уверите, че чашите за чай са и големи, малки, стъклени, порцеланови, с изчистен и с шарен дизайн. Те са уникални сами по себе си и предлагат едно усещане за комфорт и пауза, което само тази напитка може да ни даде. В случай, че още не сте си отделили време за чай, сега е момента да го направите, докато четете нашата интересна статия за историята на тези традиционни чаши и какви са те по света в днешно време.

Най-старите чаши за чай

Изглежда, че първите чаши за чай са стигнали до Англия чрез внос от Китай. Те са били без дръжки и са се наричали купи за чай, а не чаши. През 1750 г. човек на име Робърт Адамс създава сервизи за чай, чиито чаши притежават дръжки.

Англичаните приветстват дизайна на г-н Адамс, защото смятат, че купичките за чай са твърде големи и инцидентите с опарени ръце никак не били рядкост. Робърт Адамс проектира чаши за чай, които са по-високи от основата си и идват с чинийка. Англичаните по това време сметнали, че това е уникален дизайн и бързо го превръщат в стандарт за „английски сервиз за чай“.

чаши за чай бели

За никого не е тайна, че в Англия хората обичат да добавят мляко и захар в чая си. Поради това, Робърт Адамс допълнил творението си и с кана, поставка за захар, контейнер за мляко/сметана и дори лъжички в същия стил. Материалът, който използвал за направата им, бил порцелан. По това време порцеланът бил изключително неиздръжлив и много хора се притеснявали, че е твърде деликатен и би се счупил лесно. Интересен факт е, че ако вдигнете английска порцеланова чаша в посока към ярка светлина, тя ще бъде полупрозрачна. Благодарение на Робърт Адамс, днес много страни в Европа се наслаждават на порцелановите чаши за чай. Въпреки това не е рядкост да видите и някой друг модел чаша без дръжка, която е елегантна и опростена като дизайн.

Чашата за чай по света

Както повечето от вас сигурно знаят, чаят произхожда от Китай. Страната е огромен износител и на чаши за чай. Интересен факт е обаче, че китайците предпочитат да пият чая си в керамични съдове, изработени от така наречената „лилава глина“. Те са изключително горди с нея и я използват за най-разнообразна посуда, включително и за чашите за чай. Тези чаши за чай са без дръжки и изискват от потребителя да увие изцяло ръката си около чашата. Глинената чаша е по-дебела и предпазва ръката от изгаряне.

Японците пък често добавят към чашите за чай освен дръжки, капачета и вградени цедки. Това е иновативна идея, която става бързо популярна из цяла Япония. Най-разпространени са обаче онези чаши, които нямат дръжки и са опростени модели. Те обикновено имат ръчно рисувани дизайни с цветя, стихове или момичета гейши например.

В страните от Близкия изток като цяло се използват купи за чай. В Мароко например купичките са предпочитани пред всеки друг съд за пиене. Чашите обикновено са много цветни и празнични и имат много изкусни детайли, нарисувани по тях. Както и в другите страни от Близкия изток, така и в Индия се пие от купички за чай или от съвсем малки стъклени чаши.

Чаят е най-известната напитка по света, а чашите за него са абсолютната необходимост. Ако вече си имате любим модел и форма, то ви предизвикваме да изпробвате с различна чаша и да откриете разликите. По този начин може да се почувствате все едно пиете чая си от другия край на света.