ЮНЕСКО ще бъде по-ангажирано в постигането на целите на региона по отношение на културата, но също и по отношение на образованието, науката, комуникациите и информацията, каза генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова на Осмата среща на министрите на културата от Югоизточна Европа, провеждаща се в София. Тя подчерта, че са построени културни коридори в региона и все повече страни от Югоизточна Европа са обединили усилията си да запазят споделеленото си наследство през границите.

„Чуваме нови призиви за по-добро интегриране на културата към стратегии за устойчиво развитие“ – отбеляза Ирина Бокова и припомни за поставеното в Белград началото на нова глобална инициатива „Културата – мост към развитието“.

В тази връзка ЮНЕСКО организира няколко културни събития в Югоизточна Европа. Първото от тях ще се проведе в Турция в края на ноември. Този фестивал ще включва представления, концерти, кръгли маси и конференции и пленери за нематериално културно наследство. Генералният секретар на ЮНЕСКО посочи, че отвъд океана се появяват нови творчески икономики.

В Азия страните са поставили културата на преден план в целите си за устойчивото си развитие. По отношение на културното разнообразие Югоизточна Европа трябва да играе активна роля в това глобално движение, призова Бокова. Европейската комисия предлага увеличаването на бюджета за култура в периода 2014-2020 с 47%. Това каза София Ериксън, член на кабинета на еврокомисаря по образованието, културата, многоезичието, спорт, медии и младежта, Андрула Василиу.

Досега Еврокомисията е вложила 42 милиона евро в 109 проекта с фокус върху културното наследство, от които 32 специално за нематериалното културно наследство. Конференцията беше приветствана от българския министър на културата Вежди Рашидов.