Какво представлява гъшият пух?

Пухът е един от двата естествени материала, използвани за производството на завивки с гъши пух. Другият е патешки пух. И двата вида се добиват от перата на водоплаващите птици и са естествени изолатори. Въпреки това количеството пух в патешкия пух е около 77% в сравнение с 90-95% съдържание на пух в пуха. По-високият процент пух в патешкия пух го прави по-тежък и по-компресивен, затова се използва за дрехи, постелки, спални комплекти с олекотени завивки и други.

Защо да използвате завивки с гъши пух?

Пухените завивки са най-разпространеният вид завивки, тъй като са най-ефективни при задържането на топлината. Освен това е естествено антимикробна и устойчива на прахови акари, което означава, че е хипоалергенна и устойчива на прахови акари.

Как да се грижим за завивка от гъши пух?

Олекотените завивки се различават от синтетичните по това, че не са толкова чувствителни към свиване. Това означава, че могат да се съхраняват в чекмеджето или в гардероба, без да се притеснявате, че ще се деформират. А ако се съхраняват в чекмедже, не трябва да се дърпат или разтърсват прекалено много, тъй като това може да повреди пуха. Могат да се перат в обикновена перална машина, но разбира се трябва да се следват инструкциите за пране, които са на етикета. След изпиране трябва леко да се изтупат и да се поставят на сушилник за дрехи или в сушилня. Олекотената завивка трябва да се извади от сушилнята, когато е леко влажна, а не мокра. Ако се съхранява правилно, тя трябва да издържи години наред.

Кой вид гъши пух е най-подходящ за вас?

Гъшият пух е високоефективен естествен изолатор, докато патешкият пух е по-компресивен и по-тежък. Това означава, че гъшият пух е най-добрият вариант за повечето хора. Синтетичните пухени завивки са изработени от синтетични материали, така че също са много ефективни при задържането на топлината, но също така са много евтини, леки, но не изолират толкова добре, колкото гъшия пух. Синтетичните пухени завивки са изработени от полимер, който е обработен с пух, имитиращ свойствата на естествения, като например антимикробната му устойчивост и устойчивостта на прахови акари.