Въпреки че времето застудява, верандата си остава едно от любимите местенца, където да изпием сутрешното кафе. Може да се каже, че красивата веранда е прекрасно допълнение към вашата къща. Обикновено прекарваме времето си там, за да се насладим на спокойствието, на дългите следобеди с приятелите и семейството. Особено през лятото, но при някои обстоятелства също през есента и зимата, това е личното място за отдих и релакс, разбира се, за тези, които имат достатъчно късмет да разполагат с това пространство.

Верандата може да бъде използвана по много начини, ако бъде добре обмислено предварително, като няма да бъде пренебрегната нито функционалността, нито естетическия вид. Маса и няколко стола може да са достатъчни, за да създадем зона за отдих, подходяща за нашите нужди, както е възможно да добавите различни мебели и декоративни елементи. Ние сме ви подготвили какво е необходимо за създаването на перфектната веранда и кои аспекти да оцените, за да сте сигурни, че ще се радвате на функционално пространство, където да прекарвате своето време.

Представете си финалната визия

С какъвто и проект да се заемате, е добре винаги да имате план и да си представяте какъв бихте искали да бъде и крайният резултат. Често се случва, ако нямате план за извършването на ремонта по време на процеса да загубите време в обмисляне, или пък крайният резултат да не е толкова такъв, какъвто сте очаквали.
Представете си какво е вашето идеално място за почивка и въз основа на това помислете какви елементи трябва да има верандата, за да я превърнете в личен оазис. Основната идея може да бъде в стила на къщата, ако искате да създадете взаимовръзка между къщата и верандата, както и да се отклони напълно от нея, ако искате да създадете отделно пространство.

Вземете под внимание подовата настилка

Ако това не е първият път, в който ви се налага да правите ремонт, то сме убедени, че сте запознати с това, че първо се започва с подовата настилка. Тъй като верандата в повечето случаи е полуоткрито пространство, то ние ви препоръчваме да се насочите към устойчиви подови покрития, тъй като по този начин няма да се притеснявате от това дали например подът ще се намокри или пък ще се получат драскотини.

Външната настилка трябва да бъде и лесна за почистване. Ако обаче не искате да се откажете от уюта на дома, помислете за добавянето на килим – това ще направи пространството много по-приятно и приветливо.
Обикновено към верандата ни води стълбище или поне няколко стъпала. За да направите и тяхната визия уникална, даваме ви идеята за подреждането на камъчета, които могат да бъдат покрити със смола за заливане, като по този начин крайният ефект ще бъде изключително красив, гладък и елегантен.

Какви да бъдат стените – ами сега?

Стените са следващата стъпка в създаването на верандата, като всъщност обикновено на верандата има една стена – тази на къщата. В случая може да заложите на продължение на покритието, което е използвано за целия ви дом, или пък да разнообразите. Може да заложите на различни варианти, като по този начин верандата ще изглежда като нова част от дома.

Финални щрихи

Златното правило, което трябва да следвате, когато искате да създадете релаксиращо пространство, е да вмъкнете удобни и функционални елементи на обзавеждане, като само по този начин ще може да прекарате часове в пълен комфорт.

За верандата трябва да се мисли като място за бягство от ежедневната реалност, място за наслада на спокойствието. Изберете подходящите мебели и декорация в стила, който ви допада – бохо, минималистичен, джапанди или друг, без значение, това е вашето местенце.

Въпреки, че външните пространства се използват повече през деня, верандата е зона, която често се използва за организиране на вечери, дори и през есента. Осветлението е един от ключовите елементи, тъй като ще допълни изживяването навън с меката и релаксираща светлина.

Съветваме ви да мислите за верандата като за още една стая, част от вашия дом, а не просто като за пространство, където ще оставите калните обувки през есента. Използвайки качествени продукти и устойчиви материали, няма да има влияние от метеорологичните фактори. В горепосочения сайт ще откриете множество строителни продукти, които са подходящи, а ако имате въпроси, не се колебайте и се консултирайте със специалист.