Всеки път, когато използвате кредитната си карта, преценявайте какво купувате и колко време ще отнеме, за да го платите. Например, един диван има дълъг експлоатационен живот. Ако определено се нуждаете от бърз кредит, за да го закупите, можете да го платите на много месечни вноски.

Лесно е да следите потреблението с кредитна карта, ако ще платите всичко за един месец. Вече знаете, че 100% от това, което сте закупили, ще бъде изплатено на следващата дата за плащане, посочена в извлечението по сметката.

Можете да зададете максимална стойност в бюджета си, за да плащате картата всеки месец. Ако картата е единственият кредит, който имате, можете да разпределите до 30% от приходите си за плащания с карта.  Платете колкото можете с картата и платете всичко изразходвано на следващата дата за плащане. Ще спечелите точки и ще постигнете хубав резултат или финансов рейтинг за добро управление на кредита. И няма да имате излишни лихвени такси.

Има няколко ползи от притежаването на кредитна карта

  • Удобство при покупки: Кредитната карта позволява бързо и лесно да правите покупки, без да носите със себе си голяма сума пари. Можете да я използвате както за онлайн, така и за физически покупки в магазини и ресторанти по света.
  • Гъвкавост при финансиране: Кредитната карта предоставя възможност за гъвкаво финансиране. Можете да използвате кредита, когато ви е нужен, и да го възстановявате според своите възможности. Това ви дава възможност да планирате разходите си и да се справите със спешни ситуации.
  • Изгоди и награди: Много кредитни карти предлагат програми за награди и бонуси, които могат да включват точки, парични възнаграждения или други привилегии. Ако използвате кредитната карта отговорно и я изплащате навреме, можете да се възползвате от тези предимства.
  • Постоянен достъп до пари: Кредитната карта ви предоставя постоянен достъп до линия кредит, която можете да използвате в случай на необходимост. Това може да бъде полезно при спешни разходи, когато трябва бързо да покриете разходите си.

Важно е да имате предвид, че кредитната карта изисква отговорност при използването й. Трябва да погасявате дълга си навреме и да избягвате натрупването на прекомерни дългове, за да избегнете платежни затруднения и неблагоприятни финансови последици.