Самозалепващото фолио за мебели е практично декоративно покритие, което ще ви помогне да преобразите скучния интериор с минимален разход на време и средства. То може да се използва за декориране на всякакви дървени, метални и стъклени повърхности, хладилна техника, врати и др. Не е трудно да го поставите, но все пак първо трябва да проучите правилата за използване.

Какво представлява самозалепващото фолио?

Самозалепващото фолио е декоративен материал, създаден от PVC и багрила, които формират принта на покритието. Отличава се с еластичност и гъвкавост. Предлага се на рула, както тапетите. Върху лицевата му страна са нанесени щампи, а върху самозалепващата страна има скрито от хартия лепило (при залепване хартията се отстранява).

Декоративното фолио за мебели има много предимства:

  • Достъпна цена;
  • Износоустойчивост;
  • Универсално приложение;
  • Екологичност;
  • Практичност;
  • Лекота на използване.

Този евтин материал материал няма значителни недостатъци. Когато филмът е от надежден производител, мебелите, декорирани с него, ще изглеждат красиви и модерни. Препоръчваме да купувате фолиа от онлайн магазин degrets.bg и физическите обекти на фирмата. Там ще ви предложат продукти на утвърдени производители с доказана здравина и дълготрайност на цветовете.

Кои са наличните разновидности?

Мебелното фолио се среща в различни разновидности. Покритията могат да се разделят на такива за защита на повърхности и такива за декорация. Все по-често се намират продукти изпълняващи и двете функции – защитават критични материали от влага и същевременно променят облика им, правейки го по-актуален.

Като структура фолиата биват еднослойни и двуслойни. Използвайки еднослойни покрития за мебели, ще можете да ги предпазите от повреда и да минимизирате излагането им на влага. Двуслойният материал от друга страна повишава естетиката на интериорните елементи и мебелите.

Фолиата се изработват от различни материали – най-често: PVC, акрил или хартия, съдържаща пропилен, тъканни влакна и пластификатори. Различните материали намират различно приложение в интериора. Някои са подходящи за дневна и спалня, а други, благодарение на високата им устойчивост на влага, се използват в бани и кухни.

Цветове и дизайни

Едно от предимствата на самозалепващите фолиа е богатият избор от текстури, цветове и щампи. Филмите могат да бъдат лъскави, матови, с метален блясък, едноцветни и с различни изображения. Те са в състояние реалистично да предадат текстурата на почти всяка повърхност: дърво, велур, камък, плочки и огледало.

Наличието на богата палитра от цветове е голямо предимство. Всеки цвят се предлага в множество нюанси. Монохромните решения в приглушени цветове са подходящи за дневни и спални. Наситените и ярки тонове са идеален вариант за кухнята и детската стая.

Какъв тип фолио да изберете за различните стаи?

За да могат реновираните мебели да издържат възможно най-дълго и да не губят естетиката си, трябва да проверите качеството на избраното фолио и да вземете предвид особеностите на помещенията, в които ще бъде използвано. Покритията за кухнята и банята заслужават специално внимание.

В хола или спалнята е добре да се използват фолиа, които съответстват на цялостния дизайн на помещението. В същото време не е необходимо да актуализирате целите мебели – можете да покриете само фасадните им части.

В добре осветени помещения матовите филми в бежови или шоколадови нюанси изглеждат впечатляващи. Имитациите на естествено дърво са най-търсени и актуални. За реновиране на кухнята се използва акрилно самозалепващо фолио. То е устойчиво на влага, има UV защита и не се страхува от механично натоварване.