Гардеробът е сред задължителните мебели в едно жилище. Той осигурява солидно място за съхранение, помагайки за поддържане на ред и чистота не само в спалнята, но в жилището като цяло. Много хора решават да заложат на гардероб по поръчка, било заради нестандартните размери на пространството, било поради желание да се закупи по-ефектен и качествен модел.

За да сте сигурни, че гардеробът няма да се превърне в източник на ежедневно разочарование, преди да го поръчате, трябва да проучите производствените характеристики на този вид мебели. След това идва въпросът за избора на производител – от производителя зависи дали представите ви за гардероба ще бъдат материализирани в готовата мебел. CasaBaleno е фирма, на която можете смело да поверите изработката на гардероб.

Тип на конструкцията – вграден или свободно стоящ?

Гардеробите се предлагат в две основни разновидности: вградени и свободностоящи. Последният вариант е добър заради своята мобилност. Гардеробът може да се мести от стая в стая, а също и да се вземе при преместване, заедно с останалите мебели.

Вградените конструкции от друга страна са подходящи за хора, които не възнамеряват да променят местожителството си в близко бъдеще. В този случай изгодната цена е съчетана с ергономичност. Вградените модули ви позволяват да скриете от погледа не само дрехи и обувки, но и всякакви предмети от бита, най-вече битовата техника.

Определяне размера на гардероба

Размерът на гардероба зависи от площта на помещението, в което ще бъде поставен, както и от броя на хората, които ще го използват. За стаята на дете или възрастен член на семейството двукрилен модел е напълно достатъчен. За семейната спалня обикновено се избират гардероби с четири и дори шест крила.

Оформлението на гардеробите обикновено включва отделение с рафтове и отделение с лост за закачалки. При някои модерни системи се залага на секции за закачалки и един рафт в горната част, заемащ цялата ширина на гардероба. Ако се планира изработката на надстройки, определяща е и височината на тавана.

Дълбочината на гардеробите по стандарт е около 50см, но за съхранение на палта и якета са нужни поне още 5 см. Имайте предвид, че механизмът на вратата „изяжда” около 8-10 см от вътрешното пространство. При изработката на гардероб по поръчка вътрешното пространство може да се отклонява от установените стандарти, което е плюс.

Определяне дизайна на вратите

Вратите са не само лицето на гардероба, но и важен елемент на интериора. Като метод на отваряне те биват радиални и плъзгащи се. Първият тип използва по-прости и евтини механизми (панти), но вторият пести пространство. Минаването пред отворен гардероб в тесни пространства е възможно само ако гардеробът е с плъзгаща се врата.

Огледалните врати ще добавят пространство, в чисто визуален аспект, но ако ги поставите срещу прозорец, можете да станете заложник на постоянни отблясъци. Лакираните врати изискват по-малко поддръжка от матовите, но те също отразяват светлината и създават отблясъци.

Изработката на гардероб по индивидуални размери изисква предварителна консултация със специалист. Опитният майстор ще ви каже кой механизъм за врата е по-добър вариант и какъв вид покритие е подходящо за външната фасада. Той ще ви помогне да вземете решение и за вътрешното оформление в зависимост от избрания модел и вашите цели.