Маркерите с акрилна боя на водна основа като маркерите Posca в MaestroPan се изработват без използване на разтворител. Много художници ги предпочитат поради факта, че са без мирис и са безопасни за употреба. Акрилните бои се създават със суспендирани пигменти, които остават суспендирани, след като водата и разтворителите се изпарят. Те могат да са органични, неорганични, естествени или синтетични, което означава, че има много цветове, от които може да се избира. Едно от първите неща, които трябва да търсите в комплектите маркери, е разнообразието от цветове и качеството на пигмента. Кои са другите особености, които трябва да вземете предвид, четете по-долу.

Размер на върха

Трябва да погледнете размера и дебелината на върха на всяка писалка. Добрите маркери, като маркерите Posca, притежават връхчета, които могат да се премахват. Съвсем спокойно можете да ги почистите, да ги оставите да изсъхнат и след това да ги върнете обратно на маркера.

Също така, ако са повредени, може и да се подменят с нови. Размерът на връхчетата зависи от модела. Някои са изключително фини, докато други – средно широки и широки. Тъй като всяко ниво на дебелина има своята специфична употреба, препоръчваме да изберете комплект, който включва няколко различни нива, за да може да разполагате с възможности за рисуване на различни линии.

Каква е цената на маркерите Posca?

Цените на маркерите са разнообразни. Някои са наистина скъпи и цял комплект от тях може да бъде наистина голям разход. Има и обаче такива, като японските маркери Posca, които се предлагат на ниска цена и са с отлично качество. Те няма да ви разочароват, а точно обратното – ще ви помогнат да създадете възхитителни проекти.

Трият ли се лесно акрилните маркери?

Може би това е най-задаваният въпрос, когато някой обмисля да твори с маркер. Типичното за този тип инструменти за рисуване е свойството им да са изключително водоустойчиви и дълготрайни след изсъхване. Докато изсъхнат обаче можете да ги изтриете без никакъв проблем. Това на практика означава, че в секундата, в която нарисувате нещо и то не ви допадне, може да премахнете маркера и да го нанесете отново. В случай че се чудите колко време отнема да изсъхне маркерът, то много зависи от наслояването, както и от повърхността, върху която е нанесен. Някои изсъхват в рамките на няколко минути, докато на други може да им отнеме часове или дори дни.

много бои, маркери и четки за рисуване

Какво може да рисувате с този тип маркери?

Маркерите Posca, а и всички други акрилни маркери, имат безброй много приложения. Те обикновено се използват за рисуване на картини върху платно, но работят и за различни други художествени проекти, включително декориране на тениски, рисуване върху обувки, за керамика, стъкло и др.

Много художници рискуват да смесят два цвята, но по този начин лесно се зацапва върха на вторият маркер и не е препоръчителна практика. Възможно е след това, оцветеният връх да придава различен цвят в бъдеще и така да наруши качеството на произведението ви.

Също така, ако сте решили да комбинирате акрилни бои с акрилни маркери, то е добре да прочетете упътванията на различните брандове, защото е възможно да не е особено успешна задача.

Можете да използвате маркерите Posca и върху дърво. Някои художници използват необработено дърво, докато други първоначално обработват повърхността за по-добър ефект. Видът на дървото също е от съществено значение, както и качеството на маркера. Ако обаче сте решили да изложите дървото навън след приключване на рисуването, то трябва да го обработите, за да не изгние от влагата, дъжда, снега и изобщо неприятните климатични условия.

Можете също така да поставите акрилна боя върху чаши и керамика, само че е необходимо да ги изпечете във фурната след нанасянето. Поставете боядисаната чаша или чиния в студена фурна и задайте 140 °C. След като достигнете тази температура, печете 30 минути, за да осигурите траен завършек. Важно е да миете боядисаните съдове само на ръка, за да остане цветът им наситен.