Детската стая е много специално място във всеки дом. Според Lightluxury при осветлението за детска стая важат различни стандарти в сравнение с другите стаи, тъй като тази стая е насочена единствено към нуждите на детето. Идеалното осветление в нея, създава уютна атмосфера за игра и същевременно подпомага ученето. То предпазва от спъване и осигурява ориентация, както и усещане за безопасност през нощта. В зависимост от времето на денонощието, площта на стаята и активността, могат да се поставят различни видове осветление за детска стая. Нека да ви разкажем повече за това как можете да изберете осветителни тела за детската, така че те да отговарят на всички изисквания.

Оптималното осветление за игра в детската стая

Достатъчно яркото околно осветление е особено важно в стаите на децата, особено когато по време на игра. Едно осветително тяло на тавана вероятно би осигурило достатъчно светлина, но трудно би създало уютна атмосфера. Най-добрият вариант е да осигурите няколко осветителни тела, топло бели и без отблясъци, разпределени в цялата детска стая.

Нашият съвет: Монтирайте осветление на различни височини и в различните ъгли на стаята. По този начин светлината и сенките ще се препокрият и няма да има резки контрасти. Стаята ще изглежда привлекателна и с мека светлина. Светлите цветове на стените, светлите мебели и под отразяват светлината оптимално и по този начин осигуряват повече яркост. Освен това светлото обзавеждане прави стаята да изглежда по-просторна, така че децата да не се чувстват на тясно, когато играят.

Особено важен момент в детската стая е да съобразите осветлението така, че да не представлява риск за вашето дете. Всички подвижни осветителни тела трябва да са стабилно закрепени, особено когато децата са още малки. Стъклените абажури също не се препоръчват, тъй като могат да се счупят по време на игра. Когато монтирате лампата, проверете също така, дали части от нея, които са достъпни за децата, не се нагряват твърде много. Най-добре е да монтирате LED осветителни тела, които не се нагряват изобщо.

Естествено и гъвкаво осветление за детска

Независимо какво точно децата ви обичат да правят – да пишат, да рисуват или пък да четат, трябва да осигурите ярко осветление в стаята им. Необходимо е да бъде приятно за очите и да насърчава концентрираната работа. Най-добрата светлина за работа е дневната. Ако е възможно, поставете учебната зона близо до прозорец и подредете бюрото така, че светлината да пада странично върху работната повърхност и пишещата ръка да не хвърля сенки.

За да допълните естественото осветление, трябва да поставите и подходящо зонално осветление на бюрото. За тази целта препоръчваме въртяща се настолна лампа, която може да се адаптира към различни дейности. Като алтернатива могат да се използват и висящи осветителни тела, тъй като те често могат да се позиционират точно над бюрото. Неутралната бяла светлина от около 3000 Келвина има активиращ ефект и подпомага концентрацията. Уверете се, че зоната около бюрото не е тъмна. Например могат да се монтират стенни осветителни тела, които осветяват пространството наоколо и релаксират очите.

уютна детска стая с осветителни тела

Мека светлина

Повечето деца ги е страх от тъмното и винаги искат да имат поне една светната лампа в стаята, докато заспиват. Приглушеното осветление е абсолютна необходимост, защото в противен случай, ярката светлина ще ги държи будни. За да дадете на малките си усещане за безопасност, осветлението в детската стая трябва да включва нощна лампа с приглушена светлина и индиректно осветление, което не заслепява.

Осветителни тела без докосване и без отблясъци

Много модели осветителни тела се изработват да светват само при движение. Те са изключително удобни, когато детето стане през нощта. Така не се налага да търси ключа на лампата и може безопасно да стигне до банята, тоалетната или пък до спалнята на родителите си.

С правилното осветление за игра, учене и сън, детската стая може да се превърне в абсолютен оазис на благополучието. Подходете разумно и практично към избора на осветителни тела и ще създадете най-добрата обстановка за вашите деца.

Материал от магазин за осветление Lightluxury