Покупката на кола не е нещо, случващо се всеки ден и ние в ролята си на купувачи трябва да внимаваме на кого и на какво се доверяваме. Винаги ще има собственици на коли, които продават старата си и проблемна кола, но по никакъв начин не споменават за проблемите и повредите.

Ние сме тези, които трябва да преценим коя кола да купим и от коя да се откажем. Начина, по който може да стане това „отсяване“ на качествени и некачествени автомобили става чрез предварителен оглед. От ваша страна се иска да прецените покупката на кой автомобил си заслужава и коя цена е приемлива за състоянието, установено от вас.

Може ли някой да ни помогне с огледа, за да бъдем 100% сигурни в покупката?

Ако изключим опцията за самостоятелен оглед на автомобила преди неговата покупка е хубаво да потърсите помощ, даваща ви някаква сигурност. Може да повикате свой приятел, колега или роднина, който разбира от автомобили, за да помогне с огледа и даде някакво мнение, дори и то да не е експертно или професионално.

Друг вариант е да потърсите помощ от компания за предварителен оглед на кола преди покупка. В този тип компании има специалисти, разбиращи и знаещи много за автомобилното устройство, видели са много коли във всякакво състояние и е сигурно, че те ще помогнат максимално. Парите, които ще отделите за тази услуга си заслужават и няма да съжалявате.

Какво точно може да не е наред в една кола?

В един автомобил много неща може да не са наред и това да означава само едно- много ремонти и харчене на излишни пари. Всичко това може да бъде предотвратено само ако знаете на какво точно да обърнете по-голямо внимание при огледа.

Ще започнем с двигателя, който несъмнено е най-важното нещо в един автомобил, защото ако той не работи правилно, то всичко останало няма да функционира както трябва.

От вас се иска да запалите колата, да чуете как работи двигателя и при наличие на странични звуци и шумове да се опитате да разберете от какво точно са те. Купуването на кола с проблеми в двигателя ще ви създаде доста главоболия и разходи.

Скоростната кутия не отстъпва по нищо от важността на двигателя. Няма значение какъв тип е скоростната кутия, то тя трябва да работи безпроблемно по всяко време. Това лесно може да се провери при един тест драйв. Затрудненото превключване от една към друга скорост е знак за нещо нередно, което е хубаво да се знае преди покупката.

тест драйв

Сигурността на пътя при шофиране трябва да е винаги на първо място. За тази цел е нужно окачването на автомобила да е наред и да няма някакви повреди по него, които биха застрашили сигурността ви и тази на всички други участници в движението.

Може да проверите окачването в някой сервиз като колата бъде вдигнати и погледната отдолу. Не ви съветваме да купувате автомобил, който има некачествено окачване!

Диагностика на автомобила, който сте си харесали

Диагностика на автомобили е услуга, която все по-често се използва от шофьорите по цял свят. Това от своя страна означава, че от нея има полза и направата й е желателна. Всичко отнема не повече от един час, но за сметка на този час ще може да разберете много за състоянието на автомобила.

Ясната представа за това в какво състояние са различните системи на колата е от голямо значение. Ще може да си направите някакви груби сметки за това какво трябва да се доправя по автомобила и от какво може да спестите средства и с тях да направите друго подобрение. Цените за диагностика на лека кола са между 50 и 80 лв. За тези пари ще получите много!