Съвременните пневматични инструменти могат да се похвалят с много предимства – издръжливост, простота на конструкцията, сравнително ниско тегло, лекота на поддръжката, безопасност, разнообразие от приложения, екологичност и, разбира се, атрактивна цена.

Те се делят на три групи:

  • ударни пневматични инструменти – пневматичен чук, пневматично длето, стругове
  • ротационни пневматични инструменти – гаечни ключове, шлифовъчни машини, пневматични триони
  • въртящи се пневматични инструменти, например перфоратор и други

Обхватът на пневматичните инструменти е наистина огромен и те са незаменими както в строителството, така и в автомобилостроенето, корабостроенето и много други индустрии. Всички пневматични инструменти са устойчиви на прах, влага, мръсотия и др. Те могат да бъдат използвани при всякакви температури и при всяко време.

Поради факта, че пневматичният инструмент е достатъчно лек, което е безспорно предимство пред електроинструмент (който има по-сложен дизайн и повече детайли), той може да се използва дори с една ръка дълго време, а това определено повишава ефективността на работата. Пневматичният инструмент е винаги на разположение. Той е здрав, мобилен и просто устроен, а единственото, което изисква повече усилие е пренасянето на компресора.

Как са устроени модерните пневматични инструменти?

Конструкцията на съвременните пневматични инструменти е едновременно проста и сложна. В основата на конструкцията са залегнали различни елементи, като основните от тях са: корпус, пневматичен двигател, система за пълнене с газ, предпазни и спирателни клапани, манометър, тръбопроводи (маркучи) и компресор. Самият пневматичен инструмент работи на сгъстен въздух, следователно той не изисква никакво гориво, а само компресор.

Компресорът за въздух може да се захранва от електричество, бензиново-дизелов генератор и т.н. Нивото на шума на инструмента е намалено – или с помощта на заглушител, или поради прецизното монтиране на части.

Тръбопроводът може да бъде направен от различни материали – алуминий, мед, металопластика, съчетание от керамика и метал.

Важно: Мощността на компресора, който ще се използва, следва да съответства на мощността на пневматичния инструмент!