За първи път в България ще се проведе национален конкурс по 3D моделиране. Участие в конкурса могат да вземат всички ученици от 5-ти до 12-ти клас. Организатор на състезанието е Клубът по Роботика към ТУ-София, а спонсори са B2N и Zuhlke. Фирма B2N са специалисти в адитивното производство и предлагат на българския пазар професионални решения за индустриално производство с 3D принтери, 3D скенери, софтуер и консумативи за 3D принтиране.

Състезанието ще бъде проведено изцяло онлайн, а децата ще бъдат разделени на 2 групи – от 5 до 7 клас и от 8 до 12 клас. За двете групи задачите ще бъдат различни, като всяко дете може да избере да работи само по една от темите.

Участието в първото по рода си подобно състезание по 3D моделиране в България е напълно безплатно. Датата на провеждане е 28.05.2022 г.

Какви ще бъдат задачите от състезанието?

Учениците ще разполагат с 4 астрономически часа, в които ще трябва да създадат 3D модел с размери 100х100х100 мм или по-малки. Те ще могат да използват всякакъв софтуер за проектиране, но ще получат допълнително точки, ако той е SolidWorks или AutoCAD. Тези два софтуера попадат в графата съвременни CAD системи. Младите хора, които решат в последствие да се занимават с 3D проектиране, трябва да имат представа именно от съвременните CAD решения.

Какви ще бъдат наградите?

За всяка възраст са предвидени както материални награди като 3D писалки или клавиатури за 3-то място, смарт гривни за 2-ро място и таблети – за 1-во място, така и грамоти за участие.

3D моделирането е невероятна възможност за технологиите и бизнеса. Малко по-малко благодарение на него, започват да се произвеждат по-бързо и лесно детайли, които доскоро отнемаха време и ресурси. Насърчаването на децата, да изпитват любопитство към възможностите на тази модерна технология е тяхната подготовка за модерното работно място.

Те се учат на свобода на проектиране и справяне със задачи, изискващи високо ниво на концентрация. Пред 3D моделирането се откриват невероятни възможности, на които ще бъдем свидетели през следващите години. Неминуемо, ще бъдат нужни и специалисти, които да развиват технологията и да създават съвременни технологични проекти.

Самото състезание ще се проведе от 10:00 часа до 18:00 часа в Zoom. Провеждането на подобен род конкурси може да бъде искрата, която да запали талантливите деца, да се занимават с този вид технология.

За регистрации последвайте линка: https://bit.ly/3D-tech-contest

Робо клуб – https://www.facebook.com/roboclub.bg