Когато стане време да продадем колата си след като вече е „свършила“ своята работа, то всеки иска това да стане по-бързо и лесно. Има съвети, чрез които вие да улесните продажбата на колата си и да получите повече пари за нея. Днешната статия е именно за това как лесно и бързо можем да продадем колата си и тя да не стои пред блока или къщата и да губи своята стойност.

Има ли значение на кого ще продадем колата си?

Всеки може да продаде колата си на този, който му предложи по-добра оферта или пък на този, който приеме да плати, предложената цена. Винаги ще има пазарлъци около цената, която сте обявили, но това е нормално за нас и именно затова е много важно да определим точната цена, но за нея по-нататък.

Също така може да продадете колата си чрез компания за изкупуване на автомобили. Това е може би най-лесният начин за такава продажба. Единственото нещо, което се изисква от вас е да се обадите на такава компания и да си запазите час за оглед на колата ви.

Специалист ще дойде на място в уговореният час, ще направи оглед на кола и оценка, след което ще ви бъде предложена сума, която ако приемете ще може да получите още на другият ден.

Всички документи ли са налице?

За да се осъществи продажбата на един автомобил трябва всички документи да бъдат налични. Те са нужни за самото прехвърляне и след това за получаването на новите документи в КАТ. А ето и кои са документите, които трябва да имате, за да завършите продажбата на вашата кола:

– двата талона на автомобила (малък и голям);
– квитанция заплатен данък за текущата година;
– застрахователна полица за гражданска отговорност за текущата година;
– удостоверение за пазарна/застрахователна стойност на автомобила, която се издава от застрахователните компании и представлява документ за оценка на пазарната стойност на МПС-то;
– валидни документи за самоличност;

Ако някой от тези документи са загубени или пък не е платено за тях, то ще трябва вие да отидете на определените места за издаването им и да се погрижите да бъдат налице. Чакането за тях не е много, но снабдяването с тях е важно за цялостната продажба.

Как да подготвим автомобила си за продажбата?

Всеки един човек има различно виждане за това как трябва да се подготви една кола за нейната продажба. Има такива, които много държат на чистотата и на това всичко да бъде изрядно по автомобила, което до голяма степен смалява задълженията има спрямо подготовката.

Има и такива, които не обичат чак толкова да мият и чистят своята кола и също така да я поддържат в изправно състояние. На този тип хора ще им бъде нужно малко повече време, докато приведат автомобила си в прилежен ви, който отговаря на някакви стандарти.

Общо взето всичко се върти около това колата да бъде чиста, приветлива и нейното състояние да бъде в норма. Спокойно може да закарате колата си на сервиз и там тя да бъде погледната от майстор, който да каже дали има нещо за поправка. Ако колата ви се нуждае от малка поправка, то е хубаво да я направите, за да може след това да завишите малко цената й.

Също така е хубаво да я закарате и на автомивка, където да измиете колата отвън, а отвътре тя да бъде почистена старателно. Може да използвате и препарати, които да премахнат неприятните миризми, за да не отблъскват потенциалните купувачи. Всичко това може да го направите и сами с малко повечко усилия и старание от ваша страна.