Един от най-често задаваните въпроси, които хората със зрителни дефекти задават, е свързан с безопасността на контактните лещи. При спазване на хигиенните правила и липса на противопоказания за носене, контактните лещи категорично са ефективен и безопасен начин за коригиране на зрението.

И все пак, тъй като съвременният офталмологичен пазар предлага невероятно разнообразие от средства за контактна корекция на зрението, е логично да се запитаме: кои са най-безопасните лещи? Именно на този въпрос ще обърнем внимание в следващите редове, вслушвайки се в гласа на специалистите по очно здраве.

Кой тип лещи са най-безопасни?

Няма да е преувеличено ако кажем, че най-безопасни за здравето на очите са еднодневните контактни лещи. Те са по-хигиенична и безопасна опция за носене: според научните изследвания използването на еднодневни контактни лещи намалява риска от инфилтрати (възпалителни реакции) върху роговицата с 12,5 пъти в сравнение с контактните лещи за многократна употреба.

Това се дължи на факта, че „еднодневките” не натрупват протеинови и липидни отлагания, които са благоприятна среда за развитие на микроорганизми. Друг източник на бактериално замърсяване може да бъде неправилното боравене с контейнерите, недостатъчно честата смяна на разтвора или лошата лична хигиена.

Тъй като върху еднодневните контактни лещи практически не се натрупват депозити, можете да бъдете сигурни във високото качество и яснота на зрението с тях. Освен това лещите за еднократна употреба пестят време и са много удобни за използване – не е нужно да губите време в поддръжка и да купувате многофункционален разтвор, който може да предизвика реакция с очната лигавица.

Заменяйки лещите с нов чифт всеки ден, не е нужно да помните кога трябва да ги смените, както е при продуктите с по-дълъг срок на замяна. Това е също най-удобният вариант за хора, които пътуват или понякога преспиват извън дома си. Вместо да носят със себе си разтвор и контейнер, те трябва да вземат само нова стерилна опаковка лещи, които да поставят в очите си на следващия ден.

Поради минималната им дебелина, еднодневните лещи са много по-удобни за носене, което се цени високо от хората с чувствителни очи и от начинаещите. Благодарение на висококачествените материали, от които се изработват най-добрите марки контактни лещи, почти не е нужен период на адаптиране.

Богат избор от висококачествени еднодневни контактни лещи ще откриете в онлайн магазин lensin.bg. Там са представени най-новите разработки на световния лидер в офталмологията Alcon, както и превъзходните продукти на американската компания Bausch & Lomb. Можете да закупите дори цветни еднодневни лещи, които ще променят напълно цвета на очите ви.

Поставяне на контактните лещи – кой е безопасният метод?

Поставянето и свалянето на контактните лещи представлява трудност за начинаещите, но с времето и практиката, тази дейност се превръща в рутина. И все пак има няколко важни правила, които задължително трябва да се спазват, за да бъде носенето на лещите напълно безопасно.

Винаги докосвайте лещите с току-що измити ръце. Не е желателно ръцете да бъдат намазани с крем или третирани с дезинфектант. Поставяйте лещите след като гримът е напълно завършен. Това ще предотврати замърсяване на повърхността на лещата.

С лещите трябва да се борави изключително внимателно, за да се избегне повреждането им. Това се отнася особено за дамите с дълги нокти, на които често се налага да използват пинцети при изваждане на лещите от блистера или контейнера.