Климатиците са един от най-добрите начини да охладите вашия дом в горещо време. Те също така помагат за подобряване на качеството на въздуха в помещенията и намаляване на количеството миризми в дома ви.

Климатиците работят, като премахват топлината от помещението с помощта на охлаждаща течност, която преминава от течност в газ, докато преминава през системата.

Климатиците охлаждат

Правилно работещият климатик ви охлажда, като премахва топлината от вътрешния въздух и връща охладения въздух обратно в дома ви.

За да постигнете това, вашият инверторен климатик вероятно използва различни компоненти, но никой от тях не е по-важен от самата охлаждаща течност. Тази течност, известна още като хладилен агент, е специализиран химикал, който преминава от течност в пара при правилната температура и налягане, за да отстрани ефективно топлината от вътрешния въздух, преди да отведе навън.

Може да звучи като сложна наука, но процесът всъщност е доста прост. Основните компоненти са изпарител, кондензатор и компресор. Може също така да помислите за програмируем термостат, който може да се регулира въз основа на ежедневния ви график. Имайки това предвид, определено трябва да извлечете максимума от вашия климатик, като същевременно поддържате ниски сметките си за комунални услуги.

Те подобряват качеството на въздуха в помещенията

Климатичните системи работят, като отнемат топлината от вашия дом и я пренасят навън чрез система от намотки и хладилен агент. След това студеният въздух се връща в дома и хладилният агент се връща обратно в течното си състояние.

Този процес обаче е ефективен само ако намотките на изпарителя и тръбопроводите са чисти. Ако тези елементи са замърсени или въздушният филтър е стар, хладилният агент ще се бори да абсорбира и пренася топлината от дома.

Това може да остави въздуха задръстен със замърсители като цветен прашец, прах и косми от домашни любимци, които циркулират из дома, докато климатикът работи. Това може да доведе до различни здравословни проблеми от краткотрайни симптоми като главоболие до по-сериозни проблеми като астма и алергии.

За да контролирате замърсителите във вашия дом, помислете за овлажнител за целия дом. Можете също така да добавите високоефективен въздушен филтър с минимална отчетна стойност за ефективност или MERV рейтинг към вашата HVAC система.

Те създават безопасно пространство за упражнения

Климатикът измина дълъг път през последните години. Има редица възможности, включително централна вентилация, термопомпи и по-екзотичните геотермални системи. Най-важната част от всяко решение за отопление и охлаждане е правилното оразмеряване на оборудването, за да отговори на нуждите от пространство и начин на живот. Енергийно ефективна система ще ви спести пари в дългосрочен план. Това може също да доведе до подобряване на здравето и благополучието. Най-добрият начин да тествате това е да се свържете със сертифициран специалист по ОВК, който може да оцени текущата ви ситуация и да предложи най-иновативните препоръки за подобряване на качеството на въздуха, който дишате. Независимо дали става въпрос за нов модул или резервни части и компоненти, не забравяйте да пазарувате на най-добрата цена.

Помагат ви да спите по-добре

Климатиците поддържат стаята ви прохладна, което ви помага да заспите по-лесно. По-ниските температури насърчават спокоен сън, който позволява на тялото ви да се подмлади и възстанови от дейностите през деня.

Въпреки това е важно да запомните, че идеалната температура за сън е между 15 и 19 градуса по Целзий. Ако спите в стая, която е твърде гореща или твърде студена, това може да причини безпокойство и да ви накара да се събуждате по-често през нощта.
Освен това може да ви е по-трудно да дишате, което може да ви накара да се чувствате замаяни или с главоболие сутрин.

Има много причини, поради които хората с недоспиване пропускат добрата нощна почивка, но една от най-важните е, че те са по-податливи на развитие на сериозни здравословни проблеми в бъдеще. Те включват диабет, високо кръвно налягане, заболявания, свързани със затлъстяването, сърдечно-съдови заболявания и отслабена имунна система.