Производството на автомобили през последното десетилетия е обвързано с внедряването на много и различна по вид електроника. Това от своя страна означава, че ние като шофьори, които искаме колата ни да бъде изправна, ще трябва да се грижим за тази електроника и да следим нейното състояние. Ще ви дадем пример с един компютър или лаптоп, който след определено време на експлоатиране трябва да бъде преинсталиран и изчистен от всички натрупани грешки.

В тази статия ще стане на въпрос за това какво точно представлява услугата „компютърна автодиагностика“, кога трябва и кога може да бъде направена тя, както и колко време и средства ще трябва да отделим за целият този процес. Не пренебрегвайте състоянието на автомобила си, а се грижете за него!

Какво е това „компютърна автодиагностика“?

Ще се опитаме да ви обясним същността на компютърната автодиагностика и да ви въведем в самият процес, така че да разберете всичко и да се уверите, че няма нищо, което да навреди на вашия автомобил. Целият процес по намирането на грешки и след това отстраняването им става с помощта на диагностичен уред, софтуер и лаптоп, за да има къде да се видят самите кодове или наименования на грешките.

На първо място трябва колата ви да бъде скачена с диагностичния уреди софтуера и да започне същинският процес по сканиране на всички модули в автомобила. След като сканирането приключи е момента да видите всички налични грешки и те да ви бъдат обяснени. Целият процес отнема около 35-45 мин. в зависимост от марката и модела.

Кога трябва да направим такъв тип диагностика?

На първо място може да се възползвате от такъв тип услуга, когато забележите някакви нередности в състоянието на автомобила и неговото „държание“ на пътя. При такава ситуация дори е задължително да отидете и да закачите колата си и да разберете какво точно не е наред, за да не стане по-зле и това да се отрази на джоба и бюджета ви.

кога да направим компютърна автодиагностика

Другият момент за правене на компютърна автодиагностика е профилактично. Няма точно написано колко пъти трябва да правите диагностика през годината, но поне веднъж е добре. Според нас честата автодиагностика няма да доведе до нищо освен до загуба на средства. Знайте, че колата ви може да има проблеми с електрониката, но вие да не разбирате това и именно в тези случаи е полезна профилактичната автодиагностика.

Предимства на компаниите, предлагащи компютърна диагностика

Както всяка една компания, така и компаниите за извършване на компютърна автодиагностика предлагат много удобства и предимства на всеки един шофьор. Едно от предимствата е направата на компютърна автодиагностика на място. Това ще рече, че ако сервизът на компанията се намира далеч от дома ви, то вие може да се обадите и да заявите, че желаете да бъдете посетени на адрес и там да бъде направено всичко.

Също така всеки един човек, който иска да си закупи кола, но не е сигурен в състоянието й, може да се обърне към такъв тип компания. Компютърната диагностика преди покупка на колата е важен компонент от огледа, тъй като не всеки продавач е съвестен и ще ви каже всички недостатъци, които колата му притежава. Няма нужда да се чудите дали една кола ще е изправна и дали не, а е нужно само да позвъните и оставите в ръцете на професионалистите.

Какви са цените на диагностиката на автомобил?

Цените на услуга като компютърната автодиагностика започват от 50-60 лева и могат да достигнат до суми от 100 до 150 лева в зависимост от това какво е МПС-то. Диагностика може да бъде правена и на мотори, бусове, селскостопанска техника и всякакви други МПС-та!