При производството на съвременните дизелови автомобили са отчетени екологичните изисквания на ЕВРО стандартите. Затова по тях са инсталирани редица цели системи или авточасти, които имат за цел да намалят вредните емисии. Тяхната роля се свежда единствено до това. По принцип двигателят би могъл да работи и без тях. Има случаи, при които някоя неизправност в тези допълнителни системи е по-вероятно да причини проблем, отколкото да улесни шофирането. Правят се различни опити като почистване или подмяната им с нови, но рядко те дават резултат. Най-доброто решение при проблем с тях, си остава премахването им.

Какво е филтър за твърди частици

ДПФ или ФАП е филтър, чиято роля е да улови твърдите частици, образувани по време на горенето. Впоследствие, при определен начин на шофиране, те се самоизгарят. Смята се за част от изпускателната система и може да бъде видян под купето на автомобила. За различните марки и модели, той също е различен. Теглото му варира от 1,2 до 6 кг. Според производителите, не би трябвало да създава проблеми поне до изминаването на 200 000 км. Много често обаче, твърде бързо започва да функционира неправилно и пречи на работата на двигателя. Прави се опит за автоматичното му изчистване, но не винаги това може да помогне.

В такъв случай специалистите предлагат той да бъде премахнат. Премахването е комплексна дейност, която включва механично отстраняване и софтуерно изключване на ДПФ/ФАП. То се извършва след направена диагностика, която да установи дали това е причинителят на проблемите. Препоръчително е премахването да бъде извършено от опитен специалист, който впоследствие да извърши прецизно препрограмиране на компютъра.

ЕГР клапан – за какво служи

Вторият причинител на редица проблеми за двигателя, е ЕГР клапанът. Монтиран е с цел да извърши рециркулация на изгорелите газове. Защо е необходимо това, ще се запитат мнозина от вас. При смесването на гориво, азот и кислород, в резултат на високата температура се получава изгаряне на азота. Впоследствие се образуват азотни оксиди, които са вредни за околната среда. И тогава идва ред на ЕГР – той връща част от изгорелите газове обратно в двигателя. Така се забавя процеса на горене и се намалява образуването на азотни оксиди.

Задачата на клапана е тежка, тъй като той работи при изключително трудни условия. При продължителна работа той се зацапва, а задвижващият го мотор се износва. В повечето случаи най-напред се опитва почистването му, но невинаги се постига ефективност. Затова механично премахване и софтуерно изключване на ЕГР си остава най-доброто решение. Най-важното е автомобилът ви да попадне в сигурни и опитни ръце на добър специалист. Преработката на файловете е дейност, която изисква прецизност, затова един опитен инженер, е най-разумният вариант.

Как неизправните ДПФ/ФАП и ЕГР могат да повлияят на автомобила

ДПФ/ФАП и ЕГР са от онези елементи, монтирани в съвременните автомобили с цел да предпазят околната среда от вредните емисии. Преди да се установи къде е проблемната зона, със сигурност ще усетите:

  • намалена мощност на двигателя – неизправност в някой от двата елемента пречи на нормалното функциониране на двигателя. След софтуерното им изключване, работата на мотора значително се подобрява. Респективно с това се увеличава и неговата мощност;
  • увеличен разход на гориво – напълно нормално е трудно работещият мотор да изразходва по-голямо количество гориво. След откриване и отстраняване на неизправността, функционирането на двигателя с подобрява. А колкото по-лесно работи той, толкова по-ниска е горивната разходна норма;
  • запушването на някоя от тези части може да причини пълненето на двигателното масло с гориво. Това е причина за черния пушек, който ви следва навсякъде, докато шофирате. След премахването на „виновника“, неприятното пушене изчезва напълно.

Това са само част от проблемите, които биха могли да предизвикат неправилно функциониращият филтър за твърди частици или запушеният рециркулационен клапан. Навременното им отстраняване ще ви спести по-сериозните по-нататъшни поражения, които те биха могли да нанесат.