Пътуването до Италия е мечтата на много хора, но кои градове в Италия да посетите и кои да включите в маршрута си за първи път в страната?

Поглеждайки картата на Италия веднага виждаме, че има много интересни места за посещение от север на юг.

Във всеки случай, независимо от избора, по-голямата част от градовете в Италия ще предоставят уникални и незабравими преживявания.

Създаването на списък с италиански градове не винаги е лесно, защото във всяко кътче има нещо красиво и интересно, което трябва да се види.

Но нека съставим списък на градовете, без които наистина не можете да минете при първото си пътуване до Италия.

Рим: столицата на Италия

Малко са градовете в света, които могат да се конкурират с художественото, културно и историческо наследство на Рим, който от 1986 г. е избран от ЮНЕСКО за обект на световното наследство.

Основан през 753 г. пр.н.е., след почти 2800 години градско развитие, той е един от най-посещаваните градове в света. Емблематичните забележителности на Рим включват Колизеума, Римския форум, замъка Сант Анджело, баните на Каракала и древния Апиев път.

В Рим се намира и най-малката държава в света – Ватикана. Тук се намират най-голямата католическа църква в света – базиликата „Свети Петър“ – и Ватиканските музеи, в които се намира прочутата Сикстинска капела със зашеметяващите картини на великия гений Микеланджело Буонароти.

Флоренция: люлката на Ренесанса

Флоренция е един от най-посещаваните градове в Италия. Градът е изпълнен с история, изкуство и архитектура, а атмосферата му е много интимна и спокойна.

Смятана за родното място на Ренесанса, Флоренция може да се похвали с някои от най-важните музеи в света, като например Galleria dell’Accademia , в която се съхранява скулптурата на Микеланджело „Давид“, и Galleria degli Uffizi , в която се съхраняват шедьоври на велики имена като Рафаел, самия Микеланджело и Ботичели, както и на други художници. Венеция: очарователният град на каналите

Венеция е един от най-романтичните градове в Италия и света!

Монументалните дворци, каналите, по които се движат гондолите, очарователните мостове и тесните улички и алеи, изпълнени с мистерия, омагьосват всички сърца.

Известен с традиционния си карнавал, градът е подготвил и няколко изненади, като например островите Мурано, Бурано и Торчело, които трябва да се видят.

Възползвайте се максимално от посещението си, за да откриете занаятчийски работилници и поне два много типични продукта за Венеция: карнавални маски и различни видове стъклени предмети от Мурано.

Милано: богатата столица на модата и дизайна

Милано е един от най-богатите градове в Италия. Столицата на италианската мода и дизайн и икономическият двигател на Италия – Ломбардия произвежда почти 1/4 от брутния вътрешен продукт на страната.

На незапознатия посетител Милано може да се стори безинтересен в сравнение с градове с емблематична и бляскава красота като Рим, Венеция или Флоренция. Позволете си обаче да разберете, че красотата и очарованието се крият в малките съкровища, разпръснати из града: сгради, проектирани от известни архитекти, очарователни квартали като Брера, древните плавателни канали, които пресичат квартала Навигли, старите популярни кооперативи, известни като case ringhiera , които притежават неповторим чар.

Верона: градът на Ромео и Жулиета

Верона е световноизвестен романтичен град на Ромео и Жулиета и много хора посещават мястото, известно като балкона на двойката.

Историята му датира от Древен Рим, а един от най-големите символи на града е Арената на Верона – древна арена за хазарт, построена по подобие на Колизеума. Възстановената Арена на Верона всяка година е домакин на летни музикални фестивали, включително оперни.

Наистина си заслужава да се разходите из улиците, площадите, древните руини и да се насладите на местната гастрономия в траториите и бакарите.

Във всяко кътче на страната има много красота и от вашите предпочитания (голям град или провинциален град?), времето за пътуване и темпото на пътуване зависи кои градове в Италия да посетите.

Източник: https://razberi.info/