Изборът на дом е сериозна стъпка, която трябва да бъде добре обмислена. Разнообразието от апартаменти и къщи е голямо, което прави процесът на търсене колкото лесен, толкова и труден. Необходимо е да се съобразят много фактори, за да се достигне до най-доброто решение.

Научете повече за търсенето на нов имот и кои фактори трябва да обмислите от екипа на Базар.

Какво търсите и какъв е вашия бюджет?

На първо място трябва да определите какво точно искате – апартамент или къща. Това е много важно за отсяването на възможности. Тук е моментът да определите и разполагаемия бюджет, за да направите сравнителна оценка на цените в конкретния район, избран от вас, и да прецените дали имате нужда от кредит. При тегленето на кредит за помощ във финансирането, се прави и застраховка на жилището.

Важна част от формирането на показали за търсене, е да определите какъв имот предпочитате – ново строителство или стар, който смятате да реновирате. Това има значение за стойността на имуществото. Научи повече какво трябва да знаеш при покупка на имот, както и какви документи са необходими за прехвърляне на собствеността.

Самостоятелно търсене или с помощта на брокер?

Друга важна стъпка от намирането на дом, е да определите дали ще търсите самостоятелно, или ще се доверите на професионалния опит на агенциите за недвижими имоти.

Професионалистите могат да улеснят процеса, да ви помогнат с документите, да ви предпазят от възможни измами и други.

На кои фактори да обърнете внимание при търсене на нов имот?

За да се улесните максимално в процеса и да откриете най-добрите възможности, отговарящи на вашите критерии, първо трябва да определите какви са те:

 1. Район
  Цените и особеностите в различните райони варират. Влияние имат местоположението, инфраструктурата и други фактори. Определете къде искате да закупите жилище.
 2. Големина
  Важно е да определите дали се нуждаете от малко или голямо жилище – едностайно, двустайно, тристайно, мезонет.
 3. Удобства
  Преценете дали искате стратегическа и комуникативна локация с различни начини на транспорт, ресторанти, заведения, магазини, болници, училища, детски градини в близост.
 4. Обзавеждане и ремонт
  Обърнете внимание дали търсите вече обзаведен имот или търсите такъв, който да бъде “до ключ”. Ако сградата е стара, а обзавеждането старомодно, най-вероятно ще трябва да направите ремонт. Това е разход, който трябва да предвидите в крайната сума.

Това са някои от основните фактори, които да съобразите, когато търсите нов дом.