Orient започва официалното производство на своите ръчни часовници през 1950 г. Въпреки това, компанията води началото си още от 1901 г. под името Yoshida Watch Shop. Тя е основана от Шогоро Йошида, който решава да започне търговия на едро с часовници, като продава вносни джобни часовници в Уено, Токио. Компанията става толкова успешна, че през 1912 г. започва да произвежда златни калъфи за ръчни часовници, като допълнение към продажбата на вносни джобни часовници. Големите постижения на Yoshida Watch Shop през следващите години водят до създаването на Toyo Tokei Manufacturing, която се специализира в производството на настолни часовници и измервателни уреди.

Тъмни времена

С нарастването на популярността на ръчните часовници по света, през 1934 г. Toyo Tokei Manufacturing започва да произвежда и свои собствени. Следващите години носят успех и слава на компанията, но славата е краткотрайна. Опустошенията, причинени от Втората световна война, засягат дълбоко Япония във всички аспекти. Нейната икономика е една от многото, засегнати от кризата, настъпила след нея, и борбата в крайна сметка води до закриването на Toyo Tokei Manufacturing през 1949 г.

След войната

През 1950 г. настъпва голямо прераждане и известната преди това като Toyo Tokei Manufacturing става Tama Keiki Company. Година по-късно те официално променят името си на Orient Watch Company и също така пускат на пазара първия в историята часовник Orient Star. През следващите четири години излизат моделите Star Dynamic (1957 г.) и Royal (1958 г.).

60-те години на ХХ век: натоварено десетилетие

Orient преодолява многобройните трудности и предизвикателства, които се появяват през предходните години. Шестдесетте години на миналия век бележат началото на последователния напредък на компанията, която се превръща в утвърден новатор, какъвто е в момента. 

През това десетилетие за Orient настъпват много събития – от разширяването на дейността ѝ извън Япония до създаването на множество ексцентрични модели ръчни часовници. Само за една година, а именно през 1964 г., те пускат на пазара първия си часовник за гмуркачи (Calendar Auto), часовник със 100 бижута със самонавиване (Grand Prix 100) и часовник, при който циферблатът светва с натискането на един бутон (Flash). 

През следващите години те пускат на пазара и моделите King Diver (1965 г.), Fineness (1967 г.), World Diver (1969 г.) и Diver 1000 (1969 г.). Някои от тези модели са най-известни с впечатляващите си спецификации – от механизъм, използващ Calibre 3900, до водоустойчивост до 1000 метра.

Orient в съвремието

Orient продължава да създава иновативни и съвременни часовници, от модел с три часови зони (Mecha Trenics) до дизайнерски скелетон с диамантено изрязани индекси (Star Skeleton). Някои по-емблематични модели не са споменати в тази статия, тъй като са твърде много, за да бъдат изброени. Важното обаче е, че тези важни моменти само показват колко последователна е марката, когато става въпрос за създаване на непреходни, но модерни продукти.

Заключителни мисли

Orient Star предлага голямо разнообразие от надеждни часовници – от изискани модели до ежеднвни такива. Тя има богата история, която все още се отразява в моделите, които произвеждат днес. Това е и марка, която е посветена на това да покаже колко много японците са овладели часовникарството, особено ако се замислите как всички техни изделия се произвеждат изключително в Япония.

Разнообразието на часовниците Orient и тяхната отдаденост на включването на японските ценности в изкуството на хорологията са наистина възхитителни. Orient е един от пионерите, които доказват, че в часовникарската индустрия има нещо повече от швейцарски часовници. Ако търсите висококачествено изделие със страхотен дизайн и функции (на по-достъпни цени), Orient Star трябва да бъде една от възможностите, които да обмислите. В крайна сметка ще инвестирате в универсално изделие с богато наследство и безценна изработка.